Frossen skulder

Osteopati hjælper på skuldersmerter

Frossen skulder

Symptomer på og mekanismen bag skuldersmerter

80% af alle skulderskader er sekundære og skyldes andre problematikker i kroppen.

Den smertegivende struktur kan være mange ting. Det kan være alt fra en delvist til en helt overrevet sene, en irriteret og forstørret slimsæk, som skaber pladsproblemer under bevægelse, eller en svag ledkapsel som kan medfører, at overarmen går af leddet i en yderstilling. Ligeledes kan afklemning af nerven eller blodforsyning give udstråling og brændende fornemmelse ud i skulderen.

Senesmerter er den hyppigste årsag

Skuldersmerter forekommer ofte og skyldes enten ensidigt og gentagent arbejde eller en akutskade f.eks. i forbindelse med sport. Det vil sige, at der sker en overbelastning eller en evt. fejlblastning af skulderen, som medfører inflammation og dermed en nedsat bevægelighed.

Ca. 75 % af skuldersmerter skyldes senebetændelse. Det giver smerte under bevægelse og forværres hvis skulderen ikke holdes udenfor smertegrænse. Når senen er overbelastet, kan slimsækken ligeledes blive irriteret. Der opstår pladsmangel i leddet under bevægelse pga. fortykkelse af senen, og det kan medfører en afklemning af slimsækken.

Frossen skulder/Kapsulitis

Har du meget nedsat bevægelighed i skulderen, kan det skylde en frossen skulder. Dette er en tilstand, hvor bevægeligheden i skulderleddet er betydeligt nedsat pga. en reaktion eller skrumpning af ledkapslen. Den nedsatte bevægelighed kommer snigende, den er nedsat i alle retninger, og det medfører stærke smerter. Smerter der kan hindre en i at lave daglige aktiviteter som at tage tøj på og løfte et glas vand.

Der kan forud for en frossen skulder have været en skulderskade, men tilstanden kan sagtens opstå uden nærmere årsag. Prognosen er langvarig – et til tre år.

Forløbet inddeles i 3 faser:

  1. Ingen eller nedsat bevægelighed og stærke, konstante smerter
  2. Nedsat bevægelighed og aftagende smerter
  3. Nedsat, men øget bevægelighed i forhold til ovenstående faser og væsentlig aftagende / lette smerter

Diagnose er vigtig

Hvis smerterne har en sovende, snurrende karakter, skyldes det enten nervevævet eller nedsat cirkulation. Hvis din nakke og brystkasse mangler bevægelighed, og hvis du har spændinger i bryst- og halsmuskulatur, kan dette medføre føleforstyrrelser og smerter i skulderen. Skuldersmerter kan ligeledes være refererede smerter – dvs. i virkeligheden stamme fra organer. Nogle gange kan man opleve en kombination af symptomer.

Vi undersøger dig grundigt og informerer dig om den smertegivende struktur, og om hvordan du skal forholde dig til smerten. Så snart du har du fået stillet den korrekte diagnose, bliver det nemmere at aflaste de smertegivende strukturer, og du kan hurtigere komme af med smerterne.

Behandling af skuldersmerter

Vi behandler selve skulderen, og vil ser på din krop som en helhed. For at hjælpe dig af med dine smerter, arbejder vi med bevægeligheden i din hånd, albue, skulderled, nakke og brystkasse. Vi bruger manipulation, muskel- og fasciateknikker for at forbedre dit blodomløb ud til armen, så du hurtigere kan komme af med smerterne. Spændingerne i mellemgulvet, i fascien i maveregionen, evt. skævhed i bækkenet – eller låsninger i ryggen er også relevante og vil have vores opmærksomhed.

Hvis din tilstand skyldes en overbelastning, er det ligeledes vigtigt, at du ændrer de forværrende faktorer, og det kan hjælpe at supplere med øvelser.

Antiinflammatorisk kost kan være et godt supplement til hurtigere heling.

Scroll to Top