Nakkesmerter

Vi behandler nakkesmerter med succes i København.

Nakkesmerter

Nakkesmerter, hvorfor får vi dem og hvordan føles de?

Vores nakke bærer et stort ansvar. Den skal rotere, bøje frem, tilbage, til begge sider og tilte hovedet i alle retninger. Samtidig med disse mange bevægelser skal nakken transportere beskeder fra hjernen til hele kroppen og vice versa. Ydermere indeholder nakken blodforsyning til og fra hjernen.

Nakken er et bindeled mellem for mund og hhv. lunger og mavesæk. Halsen indeholder luftveje og spiserør. Alle de ovennævnte funktioner skal fungere for, at vi som menneske kan være i balance. Nakkesmerter forhindrer alt dette. Derfor er det vigtigt at du ikke har nakkesmerter.

Vi mærker straks, når der er smerter eller stivhed i nakken, og der er mange strukturer, der kan være påvirket. Har du ondt i nakken, kan det stamme fra en låsning i leddet, diskinflammation, ledbånd, ledflader, ledkapsler, muskler, nerver eller lymfe- og blodforsyning.

Ifølge speciallæge Torben Bæk Hansen (https://www.sundhed.dk/borger/patienthaandbogen/knogler-muskler-og-led/symptomer/nakkesmerter/) oplever 30-50% af den danske voksne befolkning nakkesmerter i løbet af et år. Det svarer til, at 3% oplever nakkesmerter, som de opsøger hjælp for. 

Nakkesmerter kan både opstå akut og over tid. De akutte smerter kan opstå som følge af biluheld, fald på cykel eller sportsskader. Nakkesmerter kan ligeledes komme snigende og skyldes uhensigtsmæssige arbejdsstillinger.

Har du ondt i nakken, kan det føles forskelligt. Der kan både være tale om lokale smerter og om smerter af en mere generel karakter. Du kan have hovedpine, udstrålende smerter i armene samt stråling ned i øvre del af ryggen. 

Nakkesmerter kan desværre ofte være kroniske. Ifølge Thomas Graven-Nielsen, som er professor og smerteforsker hos Aalborgs universitets Sundhedsvidenskabelige Fakultet,  

har hver femte voksen kroniske smerter på verdensplan. 

Undersøgelse af nakken

Når vi undersøger nakken og dine nakkesmerter, fokuserer vi på at finde årsagen til dine smerter. Der er mange strukturer, der kan være påvirket. Har du ondt i nakken, kan det stamme fra en låsning i leddet, disk inflammation, knogler, ledbånd, ledflader, ledkapsler, muskler, nerver eller lymfe- og blodforsyning. Det er derfor vigtigt at lave en grundig undersøgelse af din nakke. 

For at kunne afhjælpe dig med dine nakkesmerter og give dig den rigtige behandling, undersøger vi altid resten af kroppen. Årsagen til dine nakkesmerter kan ofte findes i nedsat bevægelighed i resten af kroppen, som nakken skal kompensere for. Andre faktorer som bihulebetændelse, nedsat syn, høresans eller kæbespændinger  giver ligeledes muskelspændinger og nakkesmerter. 

Behandling af nakkesmerter

Vi kan godt nøjes med at “fixe” din nakke, og du vil umiddelbart få det bedre efterfølgende, men smerten vil højst sandsynligvis komme tilbage. Derfor undersøger og behandler vi altid kroppen som en helhed.

Vi behandler nakkesmerter med succes i København.

På klinikken arbejder vi alle med nakkeproblematikker. Du finder din behandler under hvem er vi. Du kan booke en tid hos os på klinikken.

Hyppige årsager til nakkesmerter

Osteopati og fysioterapi til behandling af albuesmerter, nakkesmerter behandles med osteopati

Nakkesmerter forårsages af mange forskellige faktorer. Stress, ergonomi, sport og alder kan være medvirkende til nakkesmerter. Smerterne kan være spontane, svinge op og ned samt være kroniske. Smerter i nakken i kombination med hovedpine er noget vi ofte behandler på klinikken. Ligeledes kan nakkesmerter også give udstråling i armen. Dette kan opstå over tid eller akut efter fysisk hoved/nakke traume.

Hvis du oplever nakkesmerter eller spændinger i nakken, er det vigtigt at få undersøgt, hvad der ligger til grund for disse. Vi har beskrevet nogle af de nakkesmerter som vi oplever vores patienter henvender sig med på klinikken: 

Slidgigt i nakken/ Artrose 

Nakkespændinger

Facetledssyndrom (Låsning i nakken)

Stråling i armen

Piskesmæld

For hovedpine relaterede gener tryk her

Nakkesmerter om følge af hovedtraume – læs her (Hyperlink Hjernerystelse) 

Slidgigt i nakken

Slidgigt er noget der indtræffer for alle. Slitage opstår på baggrund af fysisk belastning og alder.  Har du følgende symptomer i nakken, kan det skyldes slidgigt i nakken: 

 • Stivhed i nakken
 • Igangsætningssmerter 
 • Smerter efter at have været passiv i længere tid.
 • Følelsen og lyden af at nakken klikker eller knaser
 • Smerter som øges gradvist og forværres ved aktivitet. 
 • Udstrålende smerter i armen (link til strålesmerter)

Slidgigt i nakken kan opdeles i en primær og sekundær slitage. 

Primær slitage er forårsaget af naturlig aldringsproces eller naturlig belastning i takt med at kroppen ældes. Sekundær slitage er forårsaget af anden problematik. Den anden problematik kan f. eks. være fejlbelastninger grundet tidligere traume eller anden diagnose (f. eks: ledgigt )  

Ingen behandlere kan fjerne slidgigt. Ledforandringerne er permanente. Dog kan osteopati hjælpe til en bedre hverdag. Hvorfor det er vigtigt, at få lagt en strategi for håndtering af slidtagen. Slidgigt i nakken kan nemlig lede til  spinal stenose, diskusdegeneration  samt andre nakkelidelser. Vi kan hjælpe med behandling, smertehåndtering og vejledning til en mere funktionel og potentielt smertefri hverdag. 

Slidgigt påvirker ca. 6 % af alle voksne, kvinder (13%) er mere påvirkede end mænd (10%) i alderen 60+. Blandt ældre som er over 70 år øges dette til 40 % af alle. Faktorer som kan påvirke til slitage er alder, fysisk aktivitet, overvægt, hypermobilitet, instabilitet, holdning, ergonomi osv.. 

Ostepati kan hjælpe, hvis du har slidgigt i nakken

Har du slidgigt i nakken, kan du få gavn af osteopati.  Ofte fokuserer behandling af slidgigt på træning eller –  i værste tilfælde – operation.  I Danmark tilbydes GLAD træning, der fokuserer på at træne muskulaturen omkring leddet uden direkte at provokere og belaste leddet, der er ramt af slidgigt. Træningen er vigtig, men for at  kunne gennemføre træningen kan smertelindrende behandling være meget gavnlig. Osteopatien kan hjælpe med smertelindring samt med at vedligeholde god bevægelighed i kroppen. Vi hjælper dig med manuel behandling, hvor vi kan smertelindre kroppen og skabe bedre bevægelighed. Vi kan desuden vejlede dig i træning.  

Har du slidgigt eller har du mistanke om, at du er disponeret for at få slidgigt i din nakke book en tid her. 

Nakkespændinger

Har du ondt i nakken, kan det skyldes muskelspændinger. Spændinger i nakken opstår i forbindelse med fx arbejde, dårlig ergonomi, psykisk stress, fejlbelastning af nakken under fysisk aktivitet eller brug af forkert hovedpude. 

Du mærker straks, når der er smerter eller stivhed i nakken, og der er mange strukturer, der kan være påvirket. Har du ondt i nakken, kan det stamme fra fx en låsning i leddet, diskus inflammation, ledbånd, ledflader, ledkapsler, muskler, nerver eller lymfe- og blodforsyning. 

Spændinger i nakken opstår ofte som følge af daglige aktiviteter. Hverdagen er designet til brug af computer, telefon og andre gadgets. Disse kan påvirke dig til at spænde i nakken, da du kan korrigerer din holdning af nakken som følge af synsfeltet. 

Spændinger i nakken kan ligeledes opstår, hvis du har mange aktiviteter involverende løft af skuldre og arme. Dårlige ergonomiske forhold er ofte en klassiker, når det handler om kontor relaterede nakkespændinger. Disse kan opstå på baggrund af statiske belastninger, men også af fx forkert indstilling af højde på bord, stol og skærm.

Generelt er nakkespændinger et resultat af anden problematik. Det er derfor vigtigt at få undersøgt årsagen til, hvorfor dine smerter i nakken forekommer. Osteopati fokuserer på din krop som helhed, hvortil en helhedsorienteret tilgang anvendes ved smerter i nakken.

Nakkespændinger kan være forårsaget af slidtage – læs mere her.

Nakkespændinger kan være forårsaget af facetledssyndrome – læs mere her (Hyperlink)

Nakkespændinger kan give hovedpine – læs mere her (Hyperlink) 

Nakkespændinger kan give stråling i armen – læs mere her (Hyperlink) 

Hvis du har nakkespændinger eller smerter i nakken, anbefaler vi, at du får undersøgt årsagen til dine smerter. Alle osteopaterne og fysioterapeuterne på vores klinik har erfaring med behandling af nakkesmerter og nakkespændinger.  Derfor anbefaler vi, at du booker tid tid hos os.

Facetledssyndrom i nakken

Facetledssyndrom, låsning eller hold i nakken er de betegnelser vi anvender, når der forekommer en muskelspasme i nakken med begrænsede mobilitet mellem to nakkehvirvler. 

Facetledssyndrom kan forekomme i hele ryggen, men 55% af tilfældene forekommer i nakken og 31 % forekommer i lænderyggen. Hvis du har facetledssyndrom i nakken, kan du opleve følgende:

 • Smerter i nakken, oftest på den ene side, men kan stråle ned til skulder og arm. Du kan læse mere om udstrålende smerter her (Hyperlink) 
 • Smerter i nakken, der begrænser bevægeligheden i nakken.
 • Smerter lokalt i nakken ved berøring

Facetledssyndrom forekommer hyppigere i takt med at vi ældes. Akutte episoder af facetledssyndrom kan opstå spontant. Disse kan opstå gentagne gange om måneden eller om året. Når facetledssyndrom opstår, er det vigtigt at få foretaget en grundig undersøgelse, for at få tilrettelagt årsagen til smerterne samt udelukke andre diagnoser, der kan give intense smerter og udstrålende smerter (Hyperlink). 

Facetledssyndrom kan behandles med fysioterapi og osteopati. Den osteopatiske tilgang til facetledssyndrom fokuserer på både det lokale aspekt af problematikken samt i relation til resten af kroppen. Vi fokuserer på din krop som helhed og behandler den lige sådan. Vi undersøger dig grundigt for at sikre, at du får den mest hensigtsmæssige behandlingsstrategi for at kunne lindre dine smerter. Hvis du har eller gentagne gange har oplevet facetledssyndrom, anbefaler vi at du booker en tid med henblik på at lindre dine smerter (link). Alle osteopaterne og fysioterapeuterne på klinikken har erfaring med behandling af facetledssyndrom. 

Udstrålende smerter

Udstrålende smerter kan opstå i arm eller ben, det kan forekomme i begge arme, begge ben eller en arm eller et ben. Dine udstrålende smerter kan have forskellige årsager. Hvis dine udstrålende smerter føles som prikken og stikken eller som dybe brændende smerter, kan der være tale om nerverods afklemning – radikulopati (Link – Nerverods afklemning). 

Disse smerter kan opstå som symptomer på en diskusprolaps eller en protrusion (link diskus relaterede problemer) i nakken. Når smerterne skyldes en diskusprolaps eller en protrusion, refererer de til nerverødderne fra nakken. Smerterne kan også skyldes slidgigt i nakken pga manglende plads (link til spinalstenose under lænden). Vi har lavet en lille oversigt over  symptomer du kan have, når du oplever stråling i din arm forårsaget af tryk på en nerve.

C5 Nerve: 

 • Smerte i Nakke, Skulder, Skulderblad og yderside af overarmen
 • Nedsat følesans: Nakke, Skulder, Skulderblad og yderside af overarmen
 • Muskelsvaghed: Svaghed i skuldermuskler og biceps 
 • Reflex: Nedsat biceps og brachioradialis reflex

C6 Nerve:

 • Smerte i Nakke Skulder, Skulderblad og yderside af overamen, underarmen og hånd
 • Sensibilitetsforstyrrelse: yderside af overamen, tommel og pegefinger 
 • Muskelsvaghed: Skulder abduktion og udadrotation, Albuefleksion og underarms supination og pronation.
 • Reflex: Nedsat biceps og brachioradialis reflex

C7 Nerve

 • Smerte i Nakke, Skulder, midterste finger.
 • Sensibilitetsforstyrrelse: Pegefinger, midterste finger og håndfladen.
 • Muskelsvaghed: Svaghed i albue og håndled muskulatur samt nedsat underarms pronation og palmar flexion. 
 • Reflex: Nedsat Triceps reflex 

C8 Nerve

 • Smerte i Nakke, Skulder og indersiden af underarmen.
 • Sensibilitetsforstyrrelse: indersiden af underarm og hånd. 
 • Muskelsvaghed: Svaghed i evnen til at strække fingrene og håndleds extension samt nedsat styrke i fingrene. 
 • Reflex: ingen reflekser er påvirket. 

T1 Nerve

 • Smerte i nakken, indersiden af overarm og underarm.
 • Sensibilitetsforstyrrelse: forsiden af overarmen og indersiden af underarmen. 
 • Muskelsvaghed: Svaghed i tommelens muskulatur og finger abduktion og adduktion. 
 • Reflexer: ingen reflekser er påvirket.

 Hvis du er i tvivl om du har udstrålende smerter som skyldes nerver eller refererede smerter, kontakt os gerne. Du kan også booke tid, så hjælper vi dig med at blive klogere på dine smerter, samt hvad du skal gøre for at få korrekt behandling og hjælp til lindring af dine smerter. 

Piskesmæld

Et piskesmæld opstår, når nakken bøjes kraftigt bagover for efterfølgende at bøje sig forover. Dette sker i mange tilfælde under et biluheld, hvor der pludselig opstår en ændring i bevægeretning og hovedet bliver “kastet” frem og tilbage. Lignende symptomer kan dog opstå i andre situationer – f. eks. under et cykelstyrt eller i et sports uheld.

Har du fået et piskesmæld, kan du opleve, at det ikke kun er din nakke, der gør ondt – men hele ryggen ned til og med bækkenet. Du kan opleve symptomer i halsregionen (nakke), i brystkassen (thorax) og i fascierne og bindevævet på forsiden af kroppen helt ned til og med maven. Det er heller ikke ualmindeligt at have udstrålende smerter (Link strålesmerter ) til arme og ben, for nervevævet er ofte påvirket af et piskesmæld. Din dura (hinden der omringer din rygmarv ind i rygmarvskanalen fra kraniekanten til korsbenet) bliver også påvirket, og det kan stå for en stor del af smerteproblematikken.

Piskesmæld symptomerne skyldes en kraftig forstrækning. Groft sagt er det en slags forstuvning af din nakke. Dine muskler, ledbånd, bruskskiver, nerver og dura bliver alle sammen påvirket af skaden. Forestil dig en kraftig ankelforstuvning – det kan tage lang tid, før anklen har det 100% godt igen. Din nakke er mere sensitiv end din ankel, og der er flere strukturer, der kan blive påvirket.  Derfor er det ofte nødvendigt med tålmodighed, når det gælder piskesmæld.

Piskesmæld kan ofte opstå samtidig med en hjernerystelse. Læs om hjernerystelse her. (link til hjernerystelse)

 

Symptomer på piskesmæld

 • Opstår som følge af traume. 
 • Nedsat bevægelighed i nakken, svaghed i nakken og skuldrene. Følelse af ikke at have kontrol over nakken. 
 • Du kan opleve svimmelhed og ændringer i din balance. Der kan opstå symptomer i øjnene, og du kan have sværere ved at fokusere. 
 • PTSD, Angst, Depression, Stress, Søvnproblemer og Koncentration og hukommelses udfordringer.
 • Tinnitus, Utilpashed, Svimmelhed og Smerter i kroppen. 
 • Hovedpine ((link til hp)

Osteopati kan hjælpe dig med dit piskesmæld

Vi kan hjælpe dig til at komme af med dine symptomer relateret til piskesmæld. Behandlingen af  bl.a. fascien, duraen, rygsøjlen og dine muskler kan signifikant fremskynde din bedring. Det er dog først og fremmest vigtigt at udelukke, at der er tale om en alvorlig skade. Derfor laver vi altid en grundig undersøgelse inden behandlingen påbegyndes. Vi sørger for at teste din krop og undersøge, at der ikke er underliggende problematikker, der bliver overskygget af piskesmældet. 

 

Det er vigtigt, at du holder dig i gang på trods af smerter. Musklerne i nakken skal vedligeholdes og styrkes, så du hurtigt kan vende tilbage til din hverdag.

 

Hvis du har fået et piskesmæld eller døjer med at komme over et gammelt piskesmæld, er du velkommen til at tage kontakt til os eller booke en tid hos os på klinikken.

 

 

Referencer

 1. Beeckmans K, Crunelle C, Van Ingelgom S, Michiels K, Dierckx E, Vancoillie P et al. Persistent cognitive deficits after whiplash injury: a comparative study with mild traumatic brain injury patients and healthy volunteers. Acta Neurol Belg. 2017;117(2).

 2. Cohen SP, Raja SN. Pathogenesis, diagnosis, and treatment of lumbar zygapophysial (facet) joint pain. Anesthesiology. 2007 Mar;106(3).

 3. Daenen L, Nijs J, Raadsen B, Roussel N, Cras P, Dankaerts W. Cervical motor dysfunction and its predictive value for long-term recovery in patients with acute whiplash-associated disorders: a systematic review. Journal of rehabilitation medicine. 2013 Feb 5;45(2): http://www.ingentaconnect.com/contentone/mjl/sreh/2013/00000045/00000002/art00001?crawler=true&mimetype=application/pdf.

 4. Demir S. Effects of dynamic lumbar stabilization exercises following lumbar microdiscectomy on pain, mobility and return to work. Randomized controlled trial. Eur J Phys Rehabil Med. 2014 Dec;50(6):627-40. Epub 2014 Sep 9.

 5. Dulebohn SC, Massa RN, Mesfin FB. Disc Herniation. :https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441822/.

 6. Elliott et al. (2009). Characterization of acute and chronic whiplash-associated disorders. Journal of orthopaedic & sports physical therapy, 39(5).

 7. Hsu H, Siwiec RM. Knee Osteoarthritis. 2019. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507884/.

 8. Holder LE, Machin JL, Asdourian PL, Links JM, Sexton CC. Planar and high-resolution SPECT bone imaging in the diagnosis of facet syndrome. J Nucl Med. 1995 Jan;36(1).

 9. Li, L., et al. “[Systematic review of clinical randomized controlled trials on manipulative treatment of lumbar disc herniation].” Zhongguo gu shang= China journal of orthopaedics and traumatology 23.9 (2010).

 10. Marc Safran, James E. Zachazewski, David A. Stone “Instructions for Sports Medicine Patients”.

 11. Manual Therapy 2016: Does a combination of Physical training, specific exercises and pain education improve health-related quality of life in patients with chronic neck pain? A randomized control trial with a 4-month follow-up. Doi: 10.106.

 12. Michael JW, Schlüter-Brust KU, Eysel P. The epidemiology, etiology, diagnosis, and treatment of osteoarthritis of the knee. Deutsches Arzteblatt International. 2010 Mar;107(9):152.

 13. Moon HJ, Choi KH, Kim DH, et al. Effect of lumbar stabilization and dynamic lumbar strengthening exercises in patients with chronic low back pain. Ann Rehabil Med. 2013;37(1).

 14. Phillips LA. Et al. (2010). Whiplash-associated disorders: who gets depressed? Who stays depressed?. Eur. Spine J., 19(6).

 15. Simeone, F.A.; Herkowitz, H.N.; Upper lumbar disc herniations. J Spinal Disord. 1993 Aug;6(4).

 16. Spitzer WO. Scientific monograph of the Quebec Task Force on Whiplash-Associated Disorders: redefining “whiplash” and its management. Spine. 1995;20.

 17. Stace R. and Gwilym S. « Whiplash associated disorder: a review of current pain concepts. » Bone & Joint 360, vol. 4, nr. 1. 2015.

 18. Sturzenegger M. et al. (1994). Presenting symptoms and signs after whiplash injury: The influence of accident mechanisms. Neurol., 44.

 19. Van Goethem J. et al. Spinal Imaging: Diagnostic Imaging of the Spine and Spinal Cord.

 20. Varlotta GP, Lefkowitz TR, Schweitzer M, Errico TJ, Spivak J, Bendo JA, Rybak L. The lumbar facet joint: a review of current knowledge: part 1: anatomy, biomechanics, and grading. Skeletal Radiol. 2011 Jan;40(1).

 21. Walton DM, Elliott JM. An Integrated Model of Chronic Whiplash-Associated Disorder. J Orthop Sports Phys Ther. 2017;47(7).

Scroll to Top