Hovedpine og Migræne

Osteopati hjælper mod hovedpine og migræne

Hovedpine og Migræne

Hovedpine og Migræne kan være invaliderende

Samtale ved behandling med Osteopati og fysioterapi

Har du ofte hovedpine,  kan det være invaliderende i  dagligdagen.

Ifølge Nationalt videnscenter for hovedpine har omkring 15 % af den danske befolkning haft migræne inden for et år og mere end 80% af befolkningen spændingshovedpine. 3 % har kroniske hovedpine, hvilket svarer til mere end 15 hovedpinedage om måneden. Blandt børn og unge under 20 år er omkring 58% ramt af hovedpine.

Hovedpine kan føles meget forskelligt og have forskellige årsager:

 • Du kan have migræne
 • Du kan døje med spændingshovedpine
 • Dine symptomer kan stamme fra kæbeleddet
 • Hovedpine kan skyldes medicin-relaterede bivirkninger eller abstinenser
 • Øjenmusklerne kan også blive ømme og føre til hovedpine
 • Hovedpine kan desuden skyldes kroniske bihulebetændelser
 • Hovedpine kan skyldes traume, som f. eks. piskesmæld eller hjernerystelse og meget andet

Migræne

Ifølge Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet rammes omkring 770.000 mennesker af migræne eller hovedpine årligt.

Migræneanfald kan vare op til 72 timer og er kendetegnet ved intense, pulserende hovedsmerter, ofte ledsaget af kvalme, opkastning og sensitivitet overfor lys og lyde. Hvis man lider af kronisk migræne, betyder det, at man oplever mere end 14 anfald om måneden.

Migræne kan opdeles i to kategorier: migræne med eller uden aura. Aura omfatter symptomer som svimmelhed, synsforstyrrelser og ændringer i lugtesansen.

Typiske symptomer på migræne inkluderer:

 • Pulserende smerter på den ene side af hovedet
 • Kvalme samt følsomhed overfor lys og lyde
 • Smerter, der forværres ved fysisk aktivitet

Normalt varer et migræneanfald op til 72 timer, og det kan nogle gange erstattes af spændingshovedpine.

Migræneanfald kan udløses af forskellige faktorer, kaldet triggere, herunder hormonelle ændringer som menstruation eller overgangsalder, samt visse fødevarer som rødvin, mørk chokolade, ost og citrusfrugter. Andre triggere kan omfatte kaffe, nødder, kunstige sødestoffer som aspartam og konserveringsmidler. Stress og søvnmangel øger også risikoen for migræneanfald.

Selvom forskningen om årsagerne til migræne fortsat er i gang, er den mest accepterede teori, at hjernen er følsom overfor smertesignaler fra hjernehinderne og blodkarrene i hjernen. Aura-symptomerne kan muligvis relateres til ændringer i hjernens blodcirkulation.

Hvis du lider af migræne, kan vi som osteopater hjælpe ved at identificere og håndtere dine triggere. Dette kan indebære arbejde med cirkulation og fordøjelsessystemet, da disse faktorer kan udløse migræne. Hvis du har kæbeproblemer, vil vi også fokusere på kæbeleddet, kæbemusklerne og nakken.

Derudover er det vigtigt at kortlægge dine triggere i samarbejde med dig, så du kan foretage de nødvendige kostændringer for at undgå migræneanfald. Hvis det er nødvendigt, vil vi henvise dig til din egen læge for yderligere udredning.

Efter en grundig undersøgelse udarbejder vi en behandlingsplan, der er skræddersyet til årsagen til dine hovedsmerter. Hvis du for eksempel lider af spændingshovedpine på grund af dårlig cirkulation, vil vi arbejde med bevægeligheden i din brystkasse og nakke for at forbedre blodcirkulationen.

 

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine føles som et trykkende bånd i panden og har følgende årsager:

 • Muskelspændinger eller dårlig cirkulation i kroppen – skyldes f. eks. en uhensigtsmæssig holdning eller arbejdsstilling
 • Overforbrug af – eller abstinenser fra – medicin eller andre stoffer – som f. eks. koffein.
 • Stress, utilstrækkelig søvn kan ligeledes udløse spændingshovedpine.

Spændingshovedpine kan være kortvarig eller have en mere kronisk karakter.

Hovedpine relateret til kæbe dysfunktion

Hovedpine relateret til kæbe dysfunktion er ofte lokaliseret i den ene side af hovedet. Den skyldes følgende:

 • Spændinger i muskulaturen i kæben og i kraniekanten
 • Problemer omkring kæben efter traume
 • Spændinger efter operation
 • Tandskæren eller tandpres
 • Fejlstilling i bidfunktion

Klyngehovedpine

Klyngehovedpine (Hortons hovedpine eller clusterhovedpine) er en sjælden hovedpine type og er meget intens. Symptomerne er voldsomme med borende og brændende smerter bag det ene øje. Du kan opleve, at næsen og øjnene løber i vand. Det er en vanskelig hovedpine at behandle, og behandling består typisk af indånding af ren ilt eller indsprøjtning af migrænemedicin.

Kombinationshovedpine

Du kan ligeledes have en kombination af de forskellige hovedpinetyper.  Det er en god ide at føre hovedpine dagbog http://www.dhos.dk/Hovedpinedagbog2010.pdf for nemmere at forstå årsagen. På den måde kan du også finde ud af, hvilke faktorer forværrer og letter din hovedpine.

Behandling af hovedpine

Osteopati og fysioterapi til behandling af nakke og hovedsmerter

Hovedpine skyldes flere årsager. Har du været ud for et hovedtraume, kan det være nødvendigt at screene med flere neurologiske tests inden påbegyndelse af behandlingen. Hvis det er relevant, henviser vi dig til egen læge for yderligere udredning.

Efter en grundig undersøgelse laver vi en behandlingsplan, som afhænger af årsagen til din hovedpine. Døjer du fx. med spændingshovedpine grundet dårlig cirkulation, arbejder vi med bevægeligheden i din brystkasse og nakke for at fremme blodomløbet.

Døjer du med migræne, kan det både være relevant at arbejde med din cirkulation og med dit fordøjelsessystem. Desuden er det ligeledes vigtigt, at vi i samarbejdet kortlægger dine triggere, således at du kan foretage de nødvendige kostændringer for at undgå migræneanfald. Har du kæberelaterede gener, arbejder vi med dit kæbeled, med kæbemuskulaturen og nakken.

Den osteopatiske behandling af hovedpine indeholder altid en grundig undersøgelse efterfulgt af relevante behandlingsteknikker som f. eks. manipulation, mobilisering af led, stræk i bindevæv og muskler og kraniesakrale teknikker. Ligesom med andre smerteproblematikker, ser vi på din krop som en helhed, og vi behandler hele kroppen for at fremme kroppens evne til at reparere sig selv.

Scroll to Top