Gravid

Gravid – kroppen i forandring

Gravid

Bækkenmobilitet og stræk af bindevæv

Det kan til tider være en udfordring at være gravid. Kroppen er under konstant forandring. Der sker hormonelle ændringer og kroppens udseende og form forandrer sig. Balancepunktet ændres, kroppen udsættes ofte for en stor vægtøgning inden for en kort periode.

Under graviditeten øges hormonet relaxin i vævet, således at kroppens ledbånd og sener bliver mere mobile for at bækkenet til sidst kan udvide sig, så barnet kan fødes.

I forlængelse med udskillelsen af relaxin og øget mobilitet kan der opstå smerter i skambenet, i ledlinjen mellem hoftekam og korsbenet, i ballen og i lænden.  Relaxin kan endda medføre hypermobilitet i andre led og f. eks. give knæsmerter og andre overbelastningsskader.

Er du en af dem, der oplever udstrålende smerter i benene eller ballen, kan det skyldes nerveafklemning eller stræk relateret til ændring i din holdning.

Har du smerter i alle bækkenets led samtidig og er smerterne af en sådan karakter, at de kræver behandling – eller de påvirker funktionsniveauet – så defineres de som “bækkenløsning” eller “svagerskabsrelaterede bækkensmerter”. Eller under et som graviditetsgener. I de fleste tilfælde kan de behandles med osteopati.

Under graviditet bliver din vejrtrækning påvirket – der er mindre plads til mellemgulvet. Det er vigtigt, at bevare så god bevægelighed som mulig i brystkassen og dermed ribbene, da dette medføre den optimale vejrtræning og blodcirkulation til dig og barnet. Hvis cirkulationen ikke er optimal, kan man få hævelser, uro og kramper i benene og armene. Mellemgulvets funktion er desuden vigtig for at undgå reflux.

I udvidelsesprocessen sker det nogle gange, at bækkenet periodevist ikke er lige mobilt i højre og venstre side, hvilket giver et skævt vrid under belastning som at sidde, stå, gå og løbe.

Osteopati og fysioterapi til behandling af gravid

Osteopatisk behandling under graviditet

Vi ser til, at bækkenet bliver mobilt i begge sider, og vi arbejder ligeledes med resten af kroppen, for at du opnår en bedst mulig bevægelighed og dermed en så behagelig graviditet som mulig.

Vi anbefaler, at du i din hverdag påbegynder knibe-, afspændningsøvelser og bækkenstabliliserende øvelser fra det øjeblik, du ved at du er gravid. Det hjælper dig under graviditeten, men det er ligeledes med til at tiden efter fødsel bliver lettere at komme igennem.

Osteopatisk behandling efter fødslen

Når du har født, har din krop – din bækkenbund, bækkenet, ryggen, mavemusklerne, mellemgulvet – være igennem en enorm belastning. Hele kroppen har præsteret! Din holdning har ligeledes været anderledes under hele graviditeten. Og nu skal det hele på plads igen. Og nu skal kroppen hele. Osteopati kan hjælpe med at fremme helingsprocessene efter fødslen. Vi korrigerer de skævheder, som er opstået under graviditeten og fødslen. Vi kan også guide dig i at få styr på din bækkenbund igen, således at du kan forebygge og undgå inkontinens.

Din baby har også været igennem en stor belastning. Derfor anbefaler vi et få babytjek.

Osteopati og fysioterapi til behandling af gravid
Scroll to Top