Hoftesmerter

Osteopati til hoftesmerter

Hoftesmerter

Når det gør ondt i hoften

Har du problemer i din hofte, kan det have en stor indflydelse på livskvalitetten. Gangdistancen kan blive reduceret, og du kan måske ikke deltage i sport og andre aktiviteter, som du plejer. Mekanikken i benet består ikke kun af bøj og stræk. Vi skal kunne svinge, rotere, låse og låse op i knæ og hofte for hvert skridt vi tager.

Hoften er et af de største led i kroppen. Hofteleddet er vægtbærende og har en vigtig rolle i relation til bækkenet, knæene og lænderyggen. Den primære funktion for hofteleddet er at bære kroppens vægt. Hoften får belastninger fra benet og overfører dem videre op til bækkenet. Bækkenets funktion er at ydermere skabe stabilitet – både i stående stilling og i bevægelser. 

Hvor stammer smerterne fra - undersøgelsen er vigtig

Smerterne kan stamme fra muskler, ledkapsler, ledbånd, slimsække, bruskskiver, ledflader, nerver, lymfe- og blodforsyning. Der kan være tale om slidgigt, især hvis du oplever morgenstivhed, hævelse og igangsætningssmerter. Dog skal man ligeledes være opmærksom på at hoftesmerter ikke altid et lokalt problem.

En grundig undersøgelse af hoften er vigtig for, at du, som har en hofte problematik, kan få din hverdag til at fungere optimalt. Vi undersøger ikke kun hoften men også de nærliggende led, der arbejder i samspil med kroppen som en helhed. Mange til dagligt oplever hoftesmerter. Smerterne kan opstå i takt med, at vi naturligt ældes, ligeledes kan de opstå ved sport og aktivitet. 

Osteopati kan hjælpe på hoftesmerter, og vi har gode erfaringer med at behandle hofte problematikker. Vi ser på hele din krop og korrigerer de ubalancer i kroppen, som holder smerteproblematikken ved lige. Vi fokuserer på de mekaniske nærliggende led og behandler kroppens forskellige systemer med fokus på optimeret bevægemønster. Uanset problematik forsøger vi at skabe den bedste behandlingsstrategi for din hofte og din krop. Vi anvender forskellige behandlingsteknikker, som har til formål at forbedre din krops funktion.  

Du kan også forvente, at der kan medfølge træningsøvelser, hvis dit problem skal løses. En årsag til smerteproblematikker i knæ og hofte er den nedsatte muskelstyrke, og den kan kun genoprettes med træning.

Hyppige hofte problematikker

osteopati til behandling af bækkensmerter og hoftesmerter

Hoftesmerter eller lyskesmerter er ofte forbundet med bevægelse. Smerterne kan begrænse mobiliteten i hoften samt begrænse ens dagligdagsaktiviteter. Mange oplever ophold i deres fysiske aktivitet eller sportsgren grundet hoftesmerter. Hoftesmerter kan ofte afhjælpes med konservativ behandling, hvor osteopati er en af disse behandlingsformer. Vi ser mange hofte problematikker i klinikken og ser derfor mange forskellige udfordringer. Derfor har vi valgt at fremhæve nogle af de udfordringer, som vi ofte møder:

Femoroacetabular impingement  

Bursitis

Labrum/ledlæbeskade 

Piriformis syndrome

Springhofte/ snapping hip syndrome

Femoroacetabular Impingement (FAI)

Hofte impingement eller hofte afklemning bliver ofte brugt om FAI. FAI er følelsen af afklemning i hofteleddet. Det kan give følelsen af begrænsning i leddet samt skarp smerte i lyske/hoften. 

FAI er ofte set hos yngre aktive personer og midaldrende personer. FAI opstår på baggrund af tidlig kontakt mellem ledskål og ledhovedet af lårbensknoglen, hvilket kan resultere i smerter og begrænset bevægelse. Over tid kan FAI give degenerative forandringer samt slidgigt kan opstå. 

FAI kan opdeles i tre forskellige variationer:

 • CAM; CAM ses ofte hos unge atleter, specielt mænd. Der sker en udfladning/tilvækst på hovedet af femur, hvorfor leddet ikke glider frit mere og skaber øget knogledannelse og led begrænsning.
 • Pincer; Pincer ses ofte hos midaldrende kvinder, hvor der kommer en lille tilvækst på ledskålen, det kan se ud som et lille tag, der fortsætter ud over ledhovedet af femur knoglen, hvilket  kan begrænse ledbevægeligheden. 
 • Kombinationen af både CAM og Pincer; udvikles ofte på baggrund af de vi kalder SCFE (Slipped Capital Femoral Epiphysis), hvilket opstår i vækstperioden i teenagealderen, grundet skade på vækstskiven i knoglen. 

FAI kan udvikle sig til skade på ledbrusken og ledlæben grundet afklemning mellem ledskålen og ledhovedet, der tilsammen danner hofteleddet. Begge typer kan skabe smerte og begrænsning af bevægelse. Svaghed i den dybe hoftemuskulatur kan påvirke hoftens stabilitet, hvilket kan overbelaste andre hoftemuskler. Denne overbelastning medfører, at ledhovedet kan skabe et forkert glid i hofteleddet, hvilket overbelaster hofteleddet. Gentaget irritation fra overbelastningen i ledlæben kan medføre smerter. 

Symptomer på FAI

De primære symptomer, som du kan opleve ved FAI er følgende: 

 • Nedsat hoftebevægelse eller stivhed i hofteleddet. 
 • Lyskesmerter eller hoftesmerter ved specifikke bevægelser.
 • Smerter i låret, lænderyg eller balde. 
 • Klikkende følelse i hofteleddet eller lyske.
 • Begrænset bevægelse i dagligdagen eller i sportsaktiviteter. 

Osteopati kan hjælpe dig som har FAI

Osteopati er et konservativt behandlingstiltag, som du kan anvende, hvis du har brug for hjælp til behandling af FAI. Osteopatien fokuserer på at optimere dit hofteleds funktion, men samtidigt behandler vi også resterende af kroppens biomekaniske kompleksitet, hvilket betyder at vi behandler din krop som helhed. Vi fokuserer på at øge kroppens neuromuskulære funktion, samt styrke din krop i et funktionelt perspektiv. Hvis du har mistanke om, at du har FAI eller har spørgsmål til generelle hofte eller lyskesmerter, så kontakt os på mail, telefon eller book en tid her. 

Ledlæbe/Labrum skade

Labrum skade kan ved fysiske traumer som inkluderer hårdt tryk ind i ledskålen eller grundet vrid i hofteskålen traumatisk. Udover fysisk traume kan labrum skade også opstå som følge af degeneration i ledskålen, Legg-Calve-Perthes, SCFE  eller medfødt hoftedysplasi. Mikrotraume gentagne gange mistænkes at være årsagen til labrum skade, hvorfor smerten kan opstå over tid. 

Kvinder har en højere tendens end mænd til at få labrum skade. Labrum skade opstår i et bredt aldersspænd på 8-72 år, hvor gennemsnittet ligger i alderen 30-39 år. Smerter i hoften eller lyskeområdet kan i 22-55% tilfældene indikerer labrum skade, af disse er 74 % idiopatiske, dvs. at patienten ikke ved hvornår det er opstået. Forskning har vist, at personer som træner tre gange ugentligt, har øget risiko for at udvikle labrum skader, specielt i sportsaktiviteter som kræver gentagen ekstern rotation og/eller hyperekstension i hoften. 

Ved labrum skade opleves smerte ofte foran på hoften eller som lyskesmerter. Smerterne kan også opleves foran på låret, der kan stråle til knæet, ydersiden af låret og smerter i ballen. Selvom labrum skade kan give smerter både foran og bagpå på låret, har 90 % af folk med labrum skade smerter foran på hoften eller lyskesmerter. Klikkende følelse, led begrænsning eller stivhed kan også være indikation for labrum skade. Smerterne kan være murrende og øges ved vægtbelastning af hofteleddet. Symptomerne kan vare i lang tid og har en gennemsnitlig varighed på mere end to år.  

Lyskesmerter som provokeres af specifikke bevægelser såsom hofte fleksion (bøjning), adduktion (at krydse ben) og indadrotation (indaddrejning) af hoften, er ofte relateret til labrum skade på forsiden af ledlæben.

Passiv hyperekstension, abduktion og udadrotation er ofte relateret til labrum skade på bagsiden af ledlæben.   

Osteopati kan hjælpe

Det kan være svært at behandle en labrum skade og i nogle tilfælde skal der en operation til. Fysioterapeutiske øvelser kan anvendes til træning eller genoptræning efter operation. Osteopati kan anvendes til at behandle din krop som helhed, hvor der fokuseres på øget funktionalitet af hofteleddet samt de synergiske strukturer. Vi anvender manuelle teknikker til at hjælpe din krop med henblik på at behandle og aflaste din krop for smerter, så du kan genfinde en smertefri hverdag. Har du en labrum skade eller er tidligere opereret for en labrum skade og har behov for hjælp – book en tid, vi står klar til at hjælpe dig.  

Springhofte eller Snapping Hip Syndrom

Springhofte er ofte karakteriseret ved en klikkende følelse samt tilhørende lyd i eller omkring hoften ved bevægelse. For de fleste er denne fornemmelse mest irritation, dog kan det ende ud i både smerte og nedsat muskelstyrke. Springhofte kan påvirke patientens dagligdags funktioner samt funktionelle mobilitet i hoften samt påvirke det lumbopelviske kompleks dvs. sammenspillet mellem lænd-bækken-hofte.

Springhofte kan opdeles i 3 forskellige årsager og påvirker ca. 10 % populationen. Det tiltænkes at påvirke flere kvinder end mænd, dog uden statistisk evidensgrundlag. Det opstår typisk grundet overbelastning, med højere skadesrate i aktiviteter som involverer hofte fleksion og ekstension fx som i dans, fodbold, gymnastik og løb. 

De 3 årsager til Springhofte opdeles i; Ydre Springhofte, Indre Springhofte og Intraartikulært dvs. inde i hofteleddet. Ydre springhofte er den hyppigste form for springhofte. Den er kendetegnet ved at Tractus iliotibialis ruller over Trochanter Major (knoglepunkt). Indre Springhofte er hvor hoftebøjer senen ruller over et knoglepunkt på bækkenet på forsiden. 

Ydre Springhofte kendetegnes ved at udvikle sig over tid. Hofteklik eller smerte vil være lokaliseret ved Trochanter Major. Ydre springhofte opstår primært ved små skader og er ikke forårsaget af fysiske traumer. Ofte vil patienterne beskrive følelsen af hofteskred.  

Indre Springhofte kendetegnes også ved at udvikle sig over tid og er normalt ikke forårsaget af et fysisk traume. Ofte opleves smerten som dybe lyskesmerter, når hoften bevæges fra hoftebøjning til ekstension eller udadrotation. Indre Springhofte kan give en lyd i form af klik som kan høres. 

Intraartikulær springhofte er sjældent set, men er en tilstand hvor leddet bliver løst og kan udvikle sig til labrum skade eller hofteskred. Følelsen af klik i dette tilfælde kan komme fra ledkapsel, labrum skade eller hofte dislokation. 

Osteopati kan hjælpe ved en Springhofte

Hvis du har en springhofte kan osteopati hjælpe dig. Konservativ behandling som osteopati er den mest anbefalede behandlingsstrategi mod springhofte. Osteopatisk behandling af springhofte fokuserer på først at diagnosticere hvilken form for springhofte det er. Dernæst fokuseres på behandling af hele kroppens samspil. Dette har til øjemed af lindre og aflaste dine smerter samt mindske symptomerne gennem behandling af årsagen til din springhofte. 

Hvis du har en hofte som genere dig, lyskesmerter eller en hofte som klikker kontakt os via mail, telefon eller book en tid her på vores hjemmeside.  

Referencer

 1. Anderson SA, Keene JS. Results of arthroscopic iliopsoas tendon release in competitive and recreational athletes. The American journal of sports medicine 2008

 2. Byrd JT. Snapping hip. Operative Techniques in Sports Medicine 2005

 3. Casartelli NC, Maffiuletti NA, Bizzini M, Kelly BT, Naal FD, Leunig M. The management of symptomatic femoroacetabular impingement: what is the rationale for non-surgical treatment? Br J Sports Med. 2016 May;50(9)

 4. Chaudhry H, Ayeni OR. The aetiology of femoroacetabular impingement: what we know and what we don’t. Sports Health. 2014 Mar;6(2)

 5. Farjo LA, Glick JM, Sampson TG. Hip arthroscopy for acetabular labral tears. Arthroscopy 1999

 6. Frangiamore S, Mannava S, Geeslin AG, Chahla J, Cinque ME, Philippon MJ. Comprehensive Clinical Evaluation of Femoroacetabular Impingement: Part 1, Physical Examination. Arthrosc Tech. 2017 Oct 30;6(5)

 7. Griffin DR, Dickenson EJ, O’Donnell J, Agricola R, Awan T, Beck M et al. The Warwick Agreement on femoroacetabular impingement syndrome (FAI syndrome): an international consensus statement. Br J Sports Med. 2016; 50(19)

 8. Groh MM, Herrera J. A comprehensive review of hip labral tears. Current reviews in musculoskeletal medicine. 2009

 9. Groh M,Herrera J. “A comprehensive review of hip labral tears.” Curr Rev Musculoskelet Med 2009

 10. Idjadi J, Meislin R. Symptomatic snapping hip: targeted treatment for maximum pain relief. The Physician and Sportsmedicine 2004;32(1):25-31.

 11. Konczak CR, Ames R. Relief of internal snapping hip syndrome in a marathon runner after chiropractic treatment. Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics 2005

 12. Leiboid M, Huijbregts P, Jensen R. Concurrent Criterion-Related Validity of Physical Examination Tests for Hip Labral Lesions: A Systematic Review. The Journal of Manual Manipulative Therapy. [online]. 2008

 13. Lewis CL, Sahrmann SA. Acetabular Labral Tears. Phys Ther 2006

 14. Medscape. Garry J, Jenkins W. Snapping hip syndrome. Available from: http://emedicine.medscape.com/article/87659-overview. (accessed 28/11/2020).

 15. Murphy NJ, Eyles J, Bennell KL, Bohensky M, Burns A, Callaghan FM et al. Protocol for a multi-centre randomised controlled trial comparing arthroscopic hip surgery to physiotherapy-led care for femoroacetabular impingement (FAI): the Australian FASHIoN trial. BMC Musculoskelet Disord. 2017 Sep 26

 16. Narvani AA, Tsiridis E, Tai CC, Thomas P. Acetabular labrum and its tears. Br J Sports Med 2003

 17. Orbell S, Smith TO. The physiotherapeutic treatment of acetabular labral tears. A systematic review. Adv Physiother. 2011;

 18. Philippon MJ, Maxwell RB, Johnston TL, Schenker M, Briggs KK. Clinical presentation of femoroacetabular impingement. Knee Surg Sports Traumatol Arthr 2007; 15:

 19. Raveendran R, Stiller JL, Alvarez C, Renner JB, Schwartz TA, Arden NK, Jordan JM, Nelson AE. Population-based prevalence of multiple radiographically-defined hip morphologies: the Johnston County Osteoarthritis Project. Osteoarthritis Cartilage. 2018 Jan;26(1)

 20. Via AG, Fioruzzi A, Randelli F. Diagnosis and Management of Snapping Hip Syndrome: A Comprehensive Review of Literature. Rheumatology (Sunnyvale) 2017

 21. Wahl CJ, Warren RF, Adler RS, Hannafin JA, Hansen B. Internal coxa saltans (snapping hip) as a result of overtraining: a report of 3 cases in professional athletes with a review of causes and the role of ultrasound in early diagnosis and management. The American Journal of Sports Medicine 2004

 
Scroll to Top