Håndledsproblemer

Osteopati hjælper mod håndledssmerter

Håndledsproblemer

Symptomer ved håndledsproblemer

Har du ondt i hånden, kan det skyldes smerter i flere områder/ strukturer. Ofte opstår smerter i senevævet. Senerne i hånden er omringet af seneskeder, og der kan opstå irritationstilstande i disse seneskeders slimhinder. Har smerterne i hånden en sovende, snurrende karakter, skyldes det enten nervevævet eller nedsat cirkulation. Er der nedsat bevægelighed i din nakke, brystkasse, skulder og albue på grund af spændinger i bryst- og halsmuskulatur, kan det medføre føleforstyrrelser og smerter i armen og hånden. Ligeledes består håndroden af mange små knogler, som kan sætte sig i spænd, og give smerter. Nogle gange kan man opleve en kombination af symptomer. Det er derfor vigtigt med en grundig lokal undersøgelse samt undersøgelse af hele kroppen, hvis du har en problematik med din hånd eller håndled. 

Undersøgelse og behandling af håndledsproblemer

Vi undersøger dig grundigt og informerer dig om den smertegivende struktur, og om hvordan du skal forholde dig til smerten. Vores undersøgelse består af mekaniske tests, samt gennemgang af de smertegivende strukturer. Så snart du har fået stillet den korrekte diagnose, bliver det nemmere at aflaste de smertegivende strukturer, og du kan hurtigere komme af med smerterne.

 

Osteopati hjælper på Hånd og Håndleds Smerter

Vi behandler selve hånden og håndleddet, og vil se på din krop som en helhed. For at hjælpe dig af med dine smerter, arbejder vi med bevægeligheden i din hånd, albue, skulderled, nakke og brystkasse. Vi bruger manipulation, muskel- og fascia teknikker for at forbedre dit blodomløb ud til armen, så du hurtigere kan komme af med smerterne. Spændingerne i mellemgulvet, i fascien i maveregionen, evt. skævhed i bækkenet – eller låsninger i ryggen er også relevante og vil have vores opmærksomhed. Hvis din tilstand skyldes en overbelastning, er det ligeledes vigtigt, at du ændrer de forværrende faktorer, og det kan hjælpe, at supplere med øvelser.

Behandlingen af hånd- og håndledsproblemer afhænger af mange forskellige faktorer. Som osteopater fokuserer vi på helhed, vi forsøger at granske din problematik og gøre den forståelig over for dig. Derfor kan du forvente, at vi spørger ind til din sygehistorie samt udfører en grundig undersøgelse, hvor vi fokuserer på årsagssammenhænge, kliniske karakteristika samt relevante anatomiske sammenhænge og differentialdiagnostiske overvejelser. Alt dette gør vi med det formål, at give dig den bedst mulige og relevante behandling.  

 

Vi forsøger derfor, at tage udgangspunkt i de muskuloskeletale sammenhæng, vaskulære, fysiologiske og neurologiske relationer, for at optimere din behandling bedst muligt. 

 

Grundet kroppens kompleksitet er korrekt diagnosticering vigtigt, hvorfor en reel behandlingsstrategi ikke kan nedskrives eller forklares her, da den afhænger af de kliniske karakteristika som patienten måtte præsentere. Vigtigheden af en grundig undersøgelse samt informationer vedrørende den smertegivende struktur er relevant, da det giver en bedre forståelse og grundlag for behandling af eventuelle problematik. 

 

Karakteristisk for hånd og håndledsproblemer er at forstå sammenhæng mellem hånd, underarm, albue, overarm, skulder og nakken. Den osteopatiske tilgang er at fokusere på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. 

 

Du er altid velkommen til at booke en tid, hvis du har behov for hjælp med din hånd eller dit håndled.

 

Hyppige Hånd og håndledsproblematikker.

Fysioterapi cityo

Du kan både opleve smerter i hvile og under aktivitet. Når senevævet bliver irriteret, fortykkes vævet, hvilket medfører mindre plads og begrænser senens fri bevægelighed. Står dette på i lang tid, kan der dannes arvæv, og senen kan skrumpe permanent. Det ændrer ligeledes på senens funktion, og det kan fx medføre karpaltunnelsyndrom. Hvis du har ondt i senevævet, skyldes det en overbelastning grundet ensidigt gentagende og statisk arbejde. Har du kontor- eller samlebåndsarbejde, kan dine smerter ofte forebygges ved ændring af bord, stol, skærm, tastatur eller mus. Sport kan ligeledes påvirke senevævet, hvis mængden øges for hurtigt, eller der indlægges for lidt restitution. Desuden kan ketcher og andet udstyr have en betydning. Typiske hånd og håndled problematikker kan du læse mere om her:

–   Karpaltunnelsyndrom

–   DeQuervain 

–   Fraktur 

–   Ikke-specifikke håndledssmerter 

Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom opstår, når en af nerverne i hånden – nervus medianus – bliver klemt i en del af håndleddet. Symptomerne består af snurren, følelsesløshed, smerter og nedsat muskelstyrke i hånden. Diagnosen stilles baseret på den fysiske undersøgelse og bekræftes ved en neurofysiologisk undersøgelse. Karpaltunnelsyndrom opstår oftest mellem 36-60 års alderen og forekommer mere hos kvinder end mænd. Efter 6 måneder med aflastning og manuel behandling er ⅓ med diagnosticerede karpaltunnelsyndrom symptomfri uden operation.

Det hyppigste behandlingstiltag for karpaltunnelsyndrom er operation for at gøre mere plads til nerven. Ifølge forskning bliver problemet KUN løst i 50 % af tilfælde. Overvejer du operation, eller er du blevet opereret og resultaterne ikke er tilfredsstillende, er det en god ide at søge osteopatisk behandling. Operationen løser ikke nødvendigvis årsagen til, hvorfor karpaltunnelsyndrom er opstået. Der kan være tale om sekundær nervekompression – altså en afklemning andre steder i kroppen – som fx i nakken eller skulderen. Der er også tit en sammenhæng mellem karpaltultunelsyndrom og dårlig blodcirkulation  – eksempelvis som følge af graviditet, hormonelle forandringer  eller en uhensigtsmæssig ernæringstilstand.

Vores tilgang til karpaltunnelsyndrom er at se kroppen som en helhed: Vi evaluerer nervus medianus hele vejen fra nakken, skulderen, albuen til hånden, og vi behandler hele nervesystemet samt cirkulations problematikker for at skabe de bedste betingelser for helingsprocessen.

Hånd og håndled problematikker kræver en grundig undersøgelse lokalt men også globalt. Derfor kan du forvente, at når du kommer til os, så ser vi dig og din problematik som en helhed, da vi ofte ser, at der hvor du har ondt, ikke nødvendigvis er der hvor dit problem kommer fra. Derfor undersøger vi hånden, håndled, albue skulder og nakke samt globalt i din krop, for at finde frem til den bedst mulige behandlingsstrategi til netop din tilstand. Vi undersøger dig grundigt og informerer dig om den smertegivende struktur, og om hvordan du skal forholde dig til smerten. Den osteopatiske tilgang er at fokusere på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Eventuelle tips og tricks kan tilkomme for den enkelte med udgangspunkt i det enkelte individ, med tanke på hvad den enkelte bliver udsat for i det daglige.  

Er du i tvivl, om du har karpaltunnelsyndrom, så er du altid velkommen til at tage kontakt til klinikken.

De Quervain's Seneskedebetændelse

Er en diagnose opkaldt efter Fritz de Quervain, som først beskrev denne tilstand tilbage i 1895. 

De Quervain’s seneskedebetændelse er ekstremt smertefuld og involverer inflammation forårsaget af muskelsenerne ved starten af tommelen. Det er ofte smerten som folk beskriver, samt denne forværres ved abduktion (udadføring) af tommel, gribefunktion samt tilt af håndleddet. Der kan også forekomme hævelse og fortykkelse af senerne. Den hyppigste årsag til DeQuervain’s seneskedebetændelse er gentagne overbelastninger. 

Aktiviteter såsom at spille klaver, golf, fiskning, brug af tastatur og arbejde som håndværker kan ofte overbelaste vævet i sådan en tilstand så at DeQuervain’s seneskedebetændelse opstår. En anden klassisk årsag er ofte hos nybagte forældre, som gentagne gange løfter deres baby med abduceret tommel og tilt i håndleddet. Dette gøres af gode grunde mange gange dagligt som nybagte forældre, hvorfor overbelastning og kronisk seneskedebetændelse kan forekomme. 

Kvinder rammes hyppigere end mænd og ofte i alderen 40-50 år. Der ses også en tendens, at DeQuervain’s seneskedebetændelse opstår hos folk, der tidligere har haft en Golf-(hyperlink til golfalbue) eller Tennisalbue (Hyperlink til tennisalbue). De klassiske årsager på DeQuervain’s seneskedebetændelse er overbelastninger grundet gentaget arbejde både på job og aktiviteter i det daglige, hvor der ofte rammes den dominante hånd. I tilfælde af traume er det vigtigt, at et brud udelukkes, hvorfor det er en god idé at opsøge lægehjælp. 

Det klassiske smertebillede for DeQuervain’s seneskedebetændelse er konstant skarp, brændende og jagende fornemmelse, som provokeres ved gribefunktion, tiltefunktion af håndled og roterende bevægelser af håndleddet. Smerten er lokaliseret ved bunden af tommelen på bagsiden af hånden/siden af håndleddet. 

Vi undersøger dig grundigt og informerer dig om den smertegivende struktur, og om hvordan du skal forholde dig til smerten. Den osteopatiske tilgang er at fokusere på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. 

Er du i tvivl, om du har seneskedebetændelse eller DeQuervain’s seneskedebetændelse, så er du altid velkommen til at kontakte klinikken.

Brud

Brud forekommer i hånden og underarmen, da vi ofte forsøger at tage fra med hænderne når vi falder, i håb om at vi ikke slår vores hoved. Fald, hvor vi forsøger at tage fra med strakt arm, forårsager ofte fraktur i den nederste del af vores underarm. Underarmen består af to knogler, radius (den som går i retning tommelen) og ulna (den som går i retning lillefingeren), af disse to, er radius den, der ofte brækkes.

Et klassisk brud på radius er kendt som Colles fraktur, hvor underarmen brækkes tæt på håndleddet, hvorfor håndleddet forskydes i en opadgående(posterior) retning jf. underarmen.

Ved fald eller fysiske slag mod knogler, er det altid vigtigt at få udelukket brud, derfor anbefaler vi altid at få foretaget et røntgen ved en sådan situation. I nogle tilfælde kan det dog være svært at se selve frakturen eller den korrekte vinkel af den ønskede struktur i kroppen, hvorfor en MR-scanning også kan være relevant, specielt i håndrodsknoglernes tilfælde, da disse kan være meget komplekse at tage billeder af. 

 

Hyppigste frakturer som ofte ses i hånd og underarm er Colles, Smiths og Barton’s Fraktur, dog er det vigtigt med korrekt diagnosticering, hvorfor vi anbefaler at søge lægehjælp, hvis du har mistanke om et brud. 

 

Efter korrekt diagnosticering, står vi klar til at hjælpe dig med korrekt genoptræning af det omkringliggende væv. Yderligere er vi klar til at hjælpe dig med dine spændinger, kompensationer og atypiske bevægemønster, som din krop måtte have erhvervet sig efterfølgende bruddet. Det typiske for et brud på hånd, håndled eller underarme er, at der kompenseres med hele armen, hvorfor albue, skulder og nakke også har behov for undersøgelse og behandling.

 

Den osteopatiske tilgang er at fokusere på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Er du i tvivl, om du har en fraktur eller har haft et hårdt fysisk traume, så skal du altid søge lægehjælp. Vi står klar og hjælper dig med din genoptræning, kompensationer og ændret bevægemønster. 

 

Ikke-Specifikke håndledssmerter

Hånd og håndled smerter kan opstå af logiske årsager såsom overbelastning, men nogle gange kan en smerte også opstå, som for patienten kan virke uforklarlig og uden årsagssammenhæng, dette kalder vi idiopatisk debut. Smerter kan være mange ting og hver struktur i kroppen har hver deres unik måde at præsentere smerte på. Det kan derfor være relevant at kende de forskellige strukturers smertebillede:

Knoglesmerter opstår ofte efter skader og kan blive værre over tid. De kan også forekomme om natten og forværres ved tryk.

Intra-artikulære smerter, dvs. smerter i leddene, udvikler sig ofte gradvist og kan være til stede om natten. De kan blive vedvarende og forværres ved kompression. Hvis du oplever disse smerter efter feber eller infektion, skal du søge lægehjælp.

Smerter i ledkapsler og ledbånd er typisk mest mærkbare ved opstart af aktiviteter, om morgenen og kan føles som ømhed eller en murrende smerte. De lindres normalt ved tryk og forværres ved træk.

Muskelsmerter er ofte skarpe og jagende og opstår under aktivitet. De kan aftage i hvile, men i tilfælde af øget betændelse kan de også forekomme om natten.

Symptomer relateret til arterier, vener, lymfekar og nerver kan variere betydeligt. Disse strukturer kræver normalt en mere grundig undersøgelse og præcis diagnosticering. Hvis du er usikker på dine symptomer, anbefales det at kontakte klinikken eller din egen læge.

Vores tilgang til behandling indebærer en omfattende vurdering af din krop som helhed. Vi stræber efter at forklare årsagen til dine smerter og hvordan de eventuelt er opstået, samt at vejlede dig i, hvad der skal gøres for at lindre dem. Sammen udarbejder vi en behandlingsstrategi for at hjælpe dig med at blive smertefri.

For at lindre smerterne fokuserer vi på at forbedre bevægeligheden i hånd, albue, skulder, nakke og brystkasse. Dette opnås gennem manipulation og forskellige teknikker, der fremmer blodcirkulationen til armen og bidrager til hurtigere smertelindring.

Hvis din tilstand skyldes overbelastning, er det vigtigt at identificere og ændre faktorer, der forværrer den. Øvelser kan være en nyttig tilføjelse til behandlingen, og en anti-inflammatorisk kost kan fremme helingsprocessen.

Hvis du er usikker på, om dine håndledssmerter er ikke-specifikke, eller hvis du genkender ovenstående symptomer, opfordres du til at kontakte os eller booke en tid til vurdering. Vi er her for at hjælpe.

Referencer

  1. American Academy of Orthopaedic Surgeons. Distal Radius Fractures. Rosemont Illinois: American Academy of Orthopaedic Surgeons; 2013.

  2. Ashurst JV, Turco DA, Lieb BE. Tenosynovitis caused by texting: an emerging disease. Journal of Osteopathic Medicine. 2010 May 1;110(5).

  3. Ashworth NL, MBChB. Carpal Tunnel Syndrome Clinical Presentation [Internet]. 1994 [Updated 2014 Aug 25; cited 2015 March 20].

  4. Cavaleri R, Schabrun SM, Te M, Chipchase LS. Hand therapy versus corticosteroid injections in the treatment of de Quervain’s disease: A systematic review and meta-analysis. Journal of Hand Therapy. 2016 Jan 1;29(1).

  5. Chammas M, Boretto J, Burmann LM, Ramos RM, Neto FCS, Silva JB. Carpal tunnel syndrome – part 1 (anatomy, physiology, etiology and diagnosis). Revista brasileira de Ortopedia (English edition) 2014 September-October; 49 (5).

  6. González-iGlesias J, Huijbregts P, Fernández-de-Las-Peñas C, Cleland JA. Differential diagnosis and physical therapy management of a patient with radial wrist pain of 6 months’ duration: a case report. journal of orthopaedic & sports physical therapy. 2010 Jun;40(6).

  7. Handoll HHG, Huntley JS, Madhok R. Different methods of external fixation for treating distal radial fractures in adults (Review). The Cochrane Library. 2008;4:1-67.

  8. Handoll HHG, Huntley JS, Madhok R. External Fixation versus conservative treatment for distal radial fractures in adults (Review). The Cochrane Library. 2008;4.

  9. Jesus Filho AG, do Nascimento BF. Comparative study between physical examination, electroneuromyography, and ultrasonography in diagnosing carpal tunnel syndrome. Revista Brasileira de Ortopedia (English Edition). 2014 September–October; 49(5).

  10. Kenneth J. Koval, Joseph D. Zuckerman, Handbook of fractures, Philadelphia, second edition, 1994.

  11. Krom de M.C.T.F.M., MD, KnipschildP.G. Prof. Efficacy of provocative tests for diagnosis of carpal tunnel syndrome. The Lancet. 1990 Feb 17; Vol.335 Issue 8686.

  12. Oren T, Wolf J. Soft-Tissue complications associated with distal radius fractures. Operative Techniques in Orthopaedics. 19; 2009.

  13. Padua L, Coraci D, Erra C, Pazzaglia C, Paolasso I, Loreti C, Caliandro P, Hobson-Webb LD. Carpal tunnel syndrome: clinical features, diagnosis, and management. The Lancet Neurology. 2016 Nov 1;15(12).

  14. Pagonis T, Ditsios K, Toli P, Givissis P, Christodoulou A. Improved corticosteroid treatment of recalcitrant de Quervain tenosynovitis with a novel 4-point injection technique. The American journal of sports medicine. 2011 Feb;39(2).

  15. Walker MJ. Manual physical therapy examination and intervention of a patient with radial wrist pain: a case report. Journal of orthopaedic & sports physical therapy. 2004 Dec;34(12).

 
Scroll to Top