Fordøjelsesproblemer

Osteopati til Irriteret Tarm

Fordøjelsesproblemer

Symptomer relaterede til og mekanismen bag Irriteret Tarm

Irriteret mave-tarm system betegnes IBS og dækker over en bred vifte af diagnoser. Mange kan være svære at stille, men de har alle det tilfælles, at de vedrører problemer med fordøjelsen. Det hvilket kommer til udtryk i form af forstoppelse, diarre, smerter og oppustethed – eller alle 4 problematikker i vilkårlig rækkefølge.

Der kan være flere årsager til problemet, og dette gør det vanskeligt at diagnosticere. Ofte kan det relateres til madallergier eller intolerancer, som ikke er påvist. Mange opnår stor succes med en ændring af kosten, hvor indtag af fødevarer der er svære at optage minimeres. Her spises efter et velbeskrevet; “FODMAP” (se mere i nedenstående links).

Der kan ligeledes være en stressrelateret komponent: Hvis man har en oppustet fornemmelse og en følelse af stramhed i maven og i mellemgulvet, kan dette forstærke fornemmelsen af at være stresset. Omvendt, når man er stresset, bliver funktionen af den glatte muskulatur i tarmsystemet (som er meget vigtig for fordøjelsen) hæmmet, og dette kan forstærke fordøjelsesproblemer yderligere.

Når man døjer med et irritabelt tarmsyndrom, har man også en uhensigtsmæssig tarmflora, og ens optagelse af næringsstoffer er kompromitteret. Dette kan påvirke immunforsvaret og andre systemer i kroppen, og det resulterer i hudproblemer, hyppige bihulebetændelser og forkølelser. Hvis der er spændinger i mave-tarm regionen kan det medføre problemer og inflammation i resten af kroppen.

Behandling af fordøjelsesproblemer og Irriteret Tarm

Som osteopater kan vi hjælpe med at reducere dine symptomer på IBS. Vi vil f. eks. bruge teknikker som manipulation og stræk af rygsøjlen, og vi vil arbejde med dit bindevæv i maveregionen for at påvirke dit nervesystem og optimere cirkulationen i fordøjelsessystemet. Vi vil desuden bruge afspændende teknikker for yderligere at påvirke dit nervesystem og hjælpe med at reducere din stress.  Det optimale resultat kan bedst opnås, hvis vi samarbejder og kombinerer disse osteopatiske teknikker med mental afspænding og ændringer i din kost.

Link til Fodmap:

Fra sygesikringen:

http://www.sygeforsikring.dk/Default.aspx?id=1796

Et link på engelsk fra Monash University, hvor diæten oprindelig er udviklet:

http://www.med.monash.edu/cecs/gastro/fodmap/)

Osteopati og fysioterapi til behandling af gravid
Scroll to Top