Albuesmerter

Albuesmerter stammer hyppigt fra muskler og sener omkring albuen

Albuesmerter

Symptomer på albuesmerter

Albuesmerter stammer hyppigt fra muskler og sener omkring albuen, ofte med inflammation. Smerten kan også opstå i slimsækken på bagsiden af albuen. Årsagen til smerten kan skyldes en nerveirritation eller en akut skade i selve albueleddet og ledbåndene.

Har du ondt i senevævet, skyldes det en form for overbelastning grundet ensidigt gentagne bevægelser eller statisk arbejde. 

Har du kontor- eller samlebåndsarbejde, kan dine smerter ofte forebygges ved indstilling af bord, stol, skærm, tastatur eller mus. Sport kan ligeledes påvirke senevævet, hvis mængden øges for hurtigt, eller der indlægges for lidt restitution. Desuden kan ketcher og andet udstyr have en betydning for dine albuesmerter.

Enkeltpersoner kan være arveligt disponerede. 

Undersøgelse af albuesmerter

Hos City Osteopati & Fysioterapi går vi grundigt til værks, vi gør brug af en dybdegående undersøgelse smerteområdet, men ligeledes det omkringliggende væv, samt potentielle strukturer som kan referere eller forårsage smerter i albuen, som nødvendigvis ikke er der hvor du har ondt. Vores undersøgelse består af mekaniske tests, samt gennemgang af de smertegivende strukturer. Når du har fået stillet den korrekte diagnose, bliver det nemmere at aflaste de smertegivende strukturer og du kan hurtigere komme af med smerterne. 

Osteopatisk behandling af albuesmerter

Vi behandler selve albuen, og vi ser på din krop som en helhed. For at hjælpe dig af med dine smerter arbejder vi med bevægeligheden i dine hånd- og skulderled, din nakke og din brystkasse. Vi bruger manipulation og muskel- og fascieteknikker for at bedre dit blodomløb ud til armen, så du hurtigere kan komme af med smerterne. 

Evt. Skævheder i kroppen, som spændingerne i mellemgulvet, i fascien i maveregionen, evt. skævhed i bækkenet – eller låsninger i ryggen – er også relevante og har vores opmærksomhed i forhold til din problematik.

Skyldes din tilstand en overbelastning, er det ligeledes vigtigt, at du ændrer de forværrende faktorer, og det kan hjælpe at supplere med øvelser.

Antiinflammatorisk kost kan være et godt supplement til hurtigere heling.

Hyppige albue problematikker

Vi ser ofte albueskader på klinikken. Årsagene til smerterne kan være forskellige, men oftest forekommer de på baggrund af kontorarbejde eller overbelastning grundet sport. De hyppigste albueproblemer kan du læse mere om ved at klikke dig ind på de forskellige problematikker nedenstående.

Ledbåndsskader

Slimsæks inflammation / Bursitis

Tennisalbue / Musearm/ Lateral Epicondylitis

Golf Albue / Medial Epicondylitis

Supinator Syndrom

Pronator Syndrom 

Ledbåndsskade

Albueleddet består af knogler, ledkapsel og ledbånd. Oftest ses ledbåndsskader i forbindelse med sport såsom håndbold, styrketræning, padel, badminton, tennis og baseball. 

De mest klinisk relevante ledbånd for albuen er: Mediale Kollaterale ledbånd, Laterale Kollaterale ledbånd og Annulare ledbånd. Disse tre ledbånd kan beskadiges i form af overbelastning af ensidigt gentaget arbejde eller traumatisk overbelastning som følge af fysisk kontakt. 

Oftest beskadiges mediale kollaterale ledbånd på grund af overbelastning, såsom gentagen bevægelse med armen over hovedet, kast, slag med ketcher, forceret rotation af armen og fald på strakt arm. Det laterale kollaterale ledbånd beskadiges i tilfælde af brud på knoglen eller ved dislokation af leddet. 

I de fleste tilfælde vil behandlingen af en ledbåndsskade afhænge af, i hvilken grad ledbåndet er beskadigt. I tilfælde af skade på ledbånd, anbefales det altid at tage kontakt til egen læge før behandling påbegyndes. Vi anbefaler, at gøre brug af PRICEM-konceptet. 

PRICEM: Protection, Rest, Ice, Compression, Elevation and Mobilization. 

Baseret på en forudgående grundig undersøgelse består behandlingen af manuel behandling baseret på undersøgelsens fund og kan understøttes af et fysisk træningsprogram, som du får lavet specielt til dig. 

Den osteopatiske tilgang er at fokusere på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Eventuelle tips og tricks kan tilkomme med udgangspunkt i din problematik, med tanke på hvad du bliver udsat for i det daglige. 

Husk på, at hvis du er i tvivl om du har en ledbåndsskade, er du altid velkommen til at booke tid på klinikken.

Slimsæks inflammation / Bursitis

Albuen består af mange slimsække. Formålet med slimsækken er at mindske det fysiske tryk på muskler og sener, hvor de har tæt kontakt til knoglen. Slimsæk-inflammation forårsages oftest af gentagne belastninger. 

Normalt forekommer der hævelse af slimsækken og området, hvilket i tilfælde kan være smertefuldt, men også uden smerte. Fysisk kompression af slimsækken forårsaget af muskelaktivering eller udefrakommende tryk på denne, vil give smerter.

En af albuens slimsække som ofte er inflammeret er Olecranon bursitis. Dette er slimsækken, som er overliggende albuens yderside. Slimsækken er beliggende overfladisk samt kan irriteres af fysiske tryk på albuen, såsom ved hvile af armen på et bord eller gentagne aktivering af omkringliggende muskulatur.

Slimsæk inflammation kan behandles på forskellige måder. Det kan bestå i form af fysisk træning, udstrækning, manuel behandling og i andre tilfælde brug af NSAID eller binyrebark.  

Den osteopatiske tilgang er at fokusere på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Eventuelle tips og tricks kan tilkomme for den enkelte med udgangspunkt i det enkelte individ, med tanke på hvad den enkelte bliver udsat for i det daglige. 

Husk på, at hvis du er i tvivl om du har en slimsæk inflammation, er du altid velkommen til at booke tid hos os på klinikken.

Tennisalbue / Musearm/ Lateral Epicondylitis

Lateral Epicondylitis eller bedre kendt Tennisalbue eller Musearm er en af de mest kendte albue problematikker, nogle beskriver det som musearm. Det er en almen overuse skade, som forekommer i albuen. Den kan forekomme pga. fejlstilling i albuen under mekanisk brug, samt generel overbelastning som ensidig gentagende arbejde. 

Ud over at den kan forekomme på baggrund af dårlig ergonomi, så ser vi det ofte også i relation til sport, såsom styrketræning, håndbold og ketchersport. Smerten kan rangeres fra skarp smerte, forårsaget af bestemte bevægelser eller daglige funktioner til, kroniske smerter som forekommer konstant. I visse tilfælde kan smerten forekomme om natten. 

Personer som arbejder med ensidigt gentaget arbejde er ofte mere udsat for denne skade, det forekommer fx i jobs inden for håndværk og kontorarbejde.  

Tennisalbue forekommer ved 1-3% af befolkningen og forekommer ved både mænd og kvinder i alderen 30-50 år. Tennisalbue rammer for det meste den dominante arm på grund af gentagen dominant brug af armen, samt rammer sjældent begge albuer på samme tid, men det kan lade sig gøre. 

Der forekommer god evidens for træningsterapi for behandling af tennisalbuer, inkluderende styrketræning og udstrækning. Den osteopatiske tilgang er at fokuserer på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Eventuelle tips og tricks kan tilkomme for den enkelte med udgangspunkt i det enkelte individ, med tanke på hvad den enkelte bliver udsat for i det daglige. 

Husk på, at hvis du er i tvivl om du har en tennisalbue, er du altid velkommen til at booke tid hos os på klinikken.

Golfalbue / Medial Epicondylitis

Golfalbue eller Medial Epicondylitis er en tendinopati som mest forekommer på grund af gentagen overbelastning. Smerten er lokaliseret på indersiden af albuen samt opstår på grund af gentagen bevægelse med overbelastning. 

Senerne på indersiden degenerer grundet det gentagne bevægelsesmønster, hvorfor en forstyrret heling af vævet opstår. Smerten kan stråle ned i underarmen og i særlige tilfælde også fingre. 

Golfalbue jævnført med Tennisalbue har lavere incidens, den forekommer hos både mænd og kvinder. 90-95 % af tilfældene involverer ikke sportsrelateret debut, men nærmere arbejdsrelateret, grundet gentaget overbelastning. 

Golfalbuen er ofte forbundet med smerte forårsaget ved flexion over håndleddet samt pronationsbevægelse i håndleddet. Dette kan medføre nedsat styrke i gribefunktionen for hånden, intense smerter og vil over tid blive forværret.

Ved en Golfalbue, er det ikke inflammationen som er problemet, men resultatet af inflammationens påvirkning på celle niveau, hvilket mindsker elasticiteten og styrken i kollagenet som er i senevævet, hvilket fortykkes grundet arvævsdannelse. 

Den osteopatiske tilgang er at fokuserer på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Eventuelle tips og tricks kan tilkomme for den enkelte med udgangspunkt i det enkelte individ, med tanke på hvad den enkelte bliver udsat for i det daglige. 

Husk på, at hvis du er i tvivl om du har en golfalbue, er du altid velkommen til at tage kontakt til klinikken eller booke tid hos os på klinikken.

Supinator Syndrom

Supinator syndrom sker grundet kompression på en af nervegrenene af nervus radialis i albue området. Patienter beskriver/oplever ofte smerterne intense og på bagsiden af underarmen. 

Problematikken forværres ved fysisk tryk på området for afklemning eller udefrakommende fysisk tryk. Kompressionen på nerven kan nogle gange forværres så meget, at muskelfunktionen desværre påvirkes i negativ retning. 

Syndromet kan forårsage dysfunktion for brug af hånd og fingre, da nervefunktionen er forsyning dette område. 

Typiske kendetegn for syndromet er håndleds “drop” og føle forstyrrelse af hånden. 

Smerten intensiveres ofte, hvis håndleddet forceres i en ekstension. Ofte forekommer “supinator syndrome” samtidigt med en tennisalbue. 

Den osteopatiske tilgang er at fokuserer på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Eventuelle tips og tricks kan tilkomme for den enkelte med udgangspunkt i det enkelte individ, med tanke på hvad den enkelte bliver udsat for i det daglige. 

Husk på, at hvis du er i tvivl om du har Supinator Syndrom, er du altid velkommen til at tage kontakt til klinikken eller booke tid hos os.

Pronator teres Syndrom

Pronator teres syndrom er et sjældent syndrom, når vi sammenligner den med andre problematikker, som forekommer hyppigt. 

Pronator teres syndrom sker grundet kompression på nervus medianus i albue området. Patienter beskriver/oplever ofte smerterne intense og på bagsiden af underarmen. 

Smerten forekommer oftest omkring håndleddet provokeret af pronationsbevægelsen i underarmen. Grundet nervekompression forekommer der svaghed i nogle af fingrene, hvilket medfører at folk som får “Pronator Teres Syndrom” ofte taber ting og føler de mister finmotorikken. 

Styrketabet af musklerne forårsaget af nervekompressionen, kompenseres oftest ubevidst for patienten, da tab af muskelstyrken forekommer smertefrit. Med tiden vil dette udvikle sig til en problematik som overbelaster ledkapsler og bindevæv, da disse overbelastes grundet kompensation. 

Den osteopatiske tilgang er at fokuserer på de mekaniske strukturer, det neurologiske aspekt samt de vaskulære forhold for at optimere og sikre et godt behandlingsforløb. Eventuelle tips og tricks kan tilkomme for den enkelte med udgangspunkt i det enkelte individ, med tanke på hvad den enkelte bliver udsat for i det daglige. 

Husk på, at hvis du er i tvivl om du har “Pronator Teres Syndrom”, er du altid velkommen til at tage kontakt til klinikken eller booke tid hos os på klinikken.

 

Referencer

  1. Acosta Batlle J, Cerezal L, López Parra MD, Alba B, Resano S, Blázquez Sánchez J. The elbow: review of anatomy and common collateral ligament complex pathology using MRI. Insights Imaging. 2019 Apr 3;10(1):43.

  2. Ali Moradi, MD; Mohammad H Ebrahimzadeh, MD; Jess B Jupiter, MD. Radial Tunnel Syndrome, Diagnostic and Treatment Dilemma. THE ARCHIVES OF BONE AND JOINT SURGERY. 2015.

  3. Calfee R, et al. Management of lateral epicondylitis: Current concepts. J Am Acad Orthop Surg 2008; 16(1).

  4. Chumbley E. O’Connor F, Nirschl R. Evaluation of Overuse Elbow Injuries. American Family Physician. Feb 2000. Available at http://www.aafp.org/afp/20000201/691.html. Accessed March 2010.

  5. Foye PM. Et al., Olecranon bursitis . 2010, aug. 31, Medscape : http://emedicine.medscape.com/article/97346-overview (Level D).

  6. Foye PM. Et al., Physical Medicine and Rehabilitation for olecranon bursitis. 2009, sept. 30, Medscape : http://emedicine.medscape.com/article/327951-overview (Level D).

  7. Hoshika S, Nimura A, Yamaguchi R, Nasu H, Yamaguchi K, Sugaya H, Akita K. Medial elbow anatomy: A paradigm shift for UCL injury prevention and management. Clin Anat. 2019 Apr;32(3):379-389.

  8. Karanasios S. et al. Diagnostic accuracy of examination tests for lateral elbow tendinopathy (LET) – A systematic review. Journal of Hand Therapy 2021; S0894-1130(21).

  9. KM K. Overuse tendinosis, not tendinitis—Part 1: A new paradigm for a difficult clinical problem. Physician Sportsmed. 2000.

  10. Lee AT. The Prevalence of Medial Epicondylitis Among Patients With C6 and C7 Radiculopathy. Orthopaedic surgery. 2010 august.

  11. Lockman L. Treating nonseptic olecranon bursitis: A 3-step technique. Canadian Family Physician. 2010 Nov 1;56(11):1157.

  12. MARKSCHICKENDANTZ M. 28 Medial: Flexor-Pronator Tendon Injury. Shoulder and Elbow Injuries in Athletes: Prevention, Treatment and Return to Sport. 2017 Oct 17:461.

  13. Polkinghorn BS. A novel method for assessing elbow pain resulting from epicondylitis. Journal of chiropractic medicine, vol. 1 n° 3, pag. 117 – 121. 2002.

  14. Rodner CM, Tinsley BA, O’Malley MP. Pronator syndrome and anterior interosseous nerve syndrome. The Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons [Internet]. 2013.

  15. Scott A, et al. Icon 2019: International scientific tendinopathy symposium consensus: clinical terminology Br J Sports Med 2020; 54(5).

  16. Sevivas N, Ferreira N, Pereira H, da Silva MV, Monteiro A, Espregueira MJ. Complex Elbow Dislocations. In: Pederzini L, Eygendaal D, Denti M. (eds) Elbow and Sport. Berlin, Heidelberg, Springer, 2016.

  17. S. Brent Brotzman, Robert C. Manske. Clinical orthopedic rehabilitation, 2011.

  18. Van Rijn R, et al. Associations between work-related factors and specific disorders at the elbow: a systematic literature review. Rheumatology (Oxford) 2009;48(5).

  19. Viswas R., et et al. Comparison of Effectiveness of Supervised Exercise Program and Cyriax Physiotherapy in Patients with Tennis Elbow (Lateral Epicondylitis): A Randomized Clinical Trial. Scientific World Journal 2012; 2012:939645.

  20. Warren, R. Tennis elbow (epicondylitis): epidemiology and conservative treatment. Pettrone F. AAOS Symposium and Upper Extremity Injuries in Athletes, Ed. St. Louis: C.V. Mosby, 1986.

  21. Wilk KE, Macrina LC, Cain EL, Dugas JR, Andrews JR. Rehabilitation of the Overhead Athlete’s Elbow. Sports Health. 2012 Sep;4(5):404-14.

 

Scroll to Top