Hovedtraume/ Hjernerystelse
Osteopati kan hjælpe, hvis du døjer med følger efter hjernerystelse
Behandlinger
Hovedtraume/ Hjernerystelse
Hjernerystelse kan opstå efter hovedtraume
Ifølge Dansk Center for Hjernerystelse rammes ca. 25.000 danskere af hjernerystelser, hvilket svarer til ca. 450 tilfælde pr. 100.000 indbyggere hvert år.
Hjernerystelsesdiagnosen er klinisk og baserer sig på en fysiologisk forstyrrelse af hjernefunktionen, som typisk manifesterer sig umiddelbart efter traumet ved en eller flere af følgende kriterier:
- Ændringer i mental tilstand, såsom konfusion, desorientering eller nedsat tænkehastighed.
- Tab af hukommelse, der omfatter perioden lige før eller efter traumet og varer ikke længere end 24 timer (kendt som Post Traumatic Amnesia – PTA).
- Tab af eller nedsat bevidsthed i op til 30 minutter (kendt som Loss of Consciousness – LOC).
- Forbigående neurologiske symptomer eller fysiske tegn, såsom svimmelhed, hovedpine, nedsat styrke, balanceproblemer, ændringer i synet eller øget følsomhed over for lyd, med mere.
Vigtigt med at få undersøgt symptomerne
Efter (en )hjernerystelse er det vigtigt at få undersøgt symptomerne, specielt hvis det er opstået på grund af fysisk traume til hovedet. Ved tilfælde af hjernerystelse opstået efter slag mod hovedet, som præsenterer symptomer som synsforstyrrelser, uklarhed og utilpashed, bør man kontakte en læge omgående. Alle hjernerystelser og hovedskader skal tages alvorligt, samt lægen skal vurderer behovet for en CT-scanning, da der ved nogle tilfælde kan være opstået blødninger i hjernen.
Langvarige symptomer efter hjernerystelse: over halvdelen oplever hurtig bedring, men fortsatte udfordringer er almindelige
Dansk forskning har påvist, at omkring 60% af personer, der har lidt af hjernerystelse, oplever spontan bedring inden for den første måned efter traumet. Dette inkluderer lindring af symptomer som hovedpine, svimmelhed, synsforstyrrelser, søvnløshed, træthed, koncentrationsbesvær og hukommelsesproblemer. Imidlertid viser undersøgelser, at 29% stadig oplever vedvarende symptomer et år efter skaden, hvilket ofte kaldes postcommotionelle symptomer (PCS).
International forskning indikerer, at så mange som 34% kan have langvarige symptomer seks måneder efter hjernerystelsen. Det er vigtigt at bemærke, at længerevarende symptomer efter hjernerystelse kan have betydelige konsekvenser, herunder en øget risiko for stress, angst og depression. Der er også en øget risiko for påvirkning af arbejdsmarkedstilknytning, uddannelsesmæssige udfordringer, øget brug af sundhedsydelser og en nedsat livskvalitet. Derfor udgør dette et betydeligt samfundsmæssigt problem.
Interessant nok indikerer forskning, at kvinder kan have en større risiko for at opleve langvarige symptomer efter hjernerystelse, på trods af at det ofte er mænd, der rammes af selve hjernerystelsen.
VI undersøger og behandler hele kroppen efter hjernerystelse
For at hjælpe dig bedst muligt med dine symptomer efter hjernerystelse, får du en grundig undersøgelse, som danner grundlag for din behandling. Vi kigger på alle kroppens systemer og anvender forskellige redskaber til at behandle hver problematik bedst muligt. Vi undersøger din holdning og dit bevægemønster. Selv om din hjernerystelse skyldes hovedtraume, kan du have spændinger andre steder i kroppen, som har betydning for dine symptomer. For eksempel kan stramhed i din vejrtrækningsmuskel eller hoftebøjer påvirke dine smerter i nakken og forværre din hovedpine.
Osteopati kan hjælpe dig efter hjernerystelse
Vi behandler kroppen som en helhed. Derfor kan du forvente behandling lokalt – der, hvor det gør ondt, men også resten af kroppen. Vi bruger kranielle teknikker, manipulation, muskel- og fascia teknikker samt mobiliseringer for at afstresse og balancere kroppens forhold. Efter hovedtraume og hjernerystelse kan det være en god idé med tværfaglig indsats. Få talt med din læge omkring hvordan du strukturerer din hverdag, så du bedst muligt kommer igennem din hjernerystelse. Hos City Osteopati og Fysioterapi har vi gode resultater med at behandle klienter som har været ramt af en hjernerystelse. Har du symptomer efter hovedtraume og hjernerystelse, vil vi meget gerne hjælpe dig. Du kan booke din tid via linket nedenunder.
Referencer:
Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ) omHovedtraume og Hjernerystelse
Hvad er en hjernerystelse?
En hjernerystelse opstår efter et hovedtraume og involverer en fysiologisk forstyrrelse af hjernefunktionen. Symptomer kan omfatte ændringer i mental tilstand, tab af hukommelse, bevidsthedstab og neurologiske symptomer som hovedpine og svimmelhed.
Hvor almindelig er hjernerystelse?
Ifølge Dansk Center for Hjernerystelse rammes ca. 25.000 danskere af hjernerystelser årligt, hvilket svarer til ca. 450 tilfælde pr. 100.000 indbyggere. Det er vigtigt at tage alle hovedtraumer og hjernerystelser alvorligt og søge lægehjælp ved symptomer.
Hvad er postcommotionelle symptomer (PCS)?
Postcommotionelle symptomer (PCS) opstår, når en person stadig oplever vedvarende symptomer som hovedpine, svimmelhed og koncentrationsbesvær efter hjernerystelse. Op til 29% kan opleve disse symptomer et år efter skaden.
Kan osteopati og fysioterapi hjælpe efter hjernerystelse?
? Ja, osteopati og fysioterapi kan hjælpe med at lindre symptomer og fremme helingsprocessen efter hjernerystelse. En grundig undersøgelse og behandling af hele kroppen, herunder nakke- og hovedsmerter, kan være gavnlig for genopretning.
Hvordan kan jeg booke en tid til behandling efter hjernerystelse?
Du kan nemt booke en tid til osteopatisk og fysioterapeutisk behandling efter hjernerystelse ved at kontakte vores klinik. Vi har gode resultater med at hjælpe klienter med symptomer efter hovedtraume og hjernerystelse.