Kæbespændinger
Efteråret står for døren og forkølelserne er mange.
Det bliver koldere udenfor og vi befinder os mere og mere indendørs – i menneske tætte områder som arbejdspladser, stormagasiner, biografer og svømmehaller.
Forkølelser kan give mange uheldige konsekvenser.
Du er blevet forkølet. Du er snottet og har det skidt. Og hvad endnu værre er, at du vågner op en nat med tandpine og tror du har brug for en tandlæge. Du booker en akut tid hos tandlægen og får at vide at du ingen huller har og dine tænder har aldrig været i bedre form. Du får endda at vide at du er blevet rigtig god til at bruge tandtråd! Men… det kan man jo ikke brug til noget, når tænderne gør skide ondt.
Du har ikke tandpine, men spændinger i kæbemuskulaturen som giver en følelse af tandpine. Disse spændinger medfører ofte en fornemmelse af, at tænderne gør ondt. Det kan også medføre hovedpine i den ene side og nogle gange susen for ørerne eller nedsat hørelse (ikke at forveksle det med migræne).
Kæbeleddet kan give gener i tilfælde af en forkølelse og bihulebetændelse eller f. eks. hvis man er under stress og har tendens til at bide tænderne hårdt sammen. Dette kan skabe en forkert bevægemønster i kæbeleddet og smerter som følge.
Kroppen kan efter en ordentlig omgang forkølelse føles som den har løbet et marathon på en utrænet krop. Nys kan sætte sig som låsninger på ribben, nakke og midt ryg.
Kraftige nys kan også være et “wake up call” til bækkenbund, at bækkenbunden ikke er stærk nok – hvilket BÅDE gælder mænd og kvinder.
Hjælp til selvhjælp
- Kæbe jogging: med afslappet underkæbe laves små bevægelser op og ned og fra side til side uden tandkontakt.
- Modstandsøvelse: giv modstand med hånden til underkæben mens du skubber underkæben til siden, hold i 5 sekunder, slap af.
- Massage af kæbemuskulatur: find det bløde punkt lige under kæbeleddet, masser i cirkulære bevægelser.
Lav gerne øvelserne flere gange om dagen.