Bækkensmerter

Smerterne kan stamme fra bækkenet eller ryggen

Bækkensmerter

Symptomer på bækkensmerter

Smerter i bækkenområdet er almindelige og kan skyldes forskellige årsager, både akutte og kroniske. Selvom bækkensmerter ofte associeres med graviditet, kan de forekomme hos alle og behøver ikke nødvendigvis være relateret til graviditet.

Bækkenet består af fire knogler og derfor fire led. Det er også omgivet af et rigt muskel- og bindevævsnetværk, hvilket kan føre til smerte i området. Lænden, bækkenet og hofterne er tæt forbundet og kan påvirke hinanden, hvilket betyder, at smerter i et område kan føre til kompensation i de andre områder. Derfor er det vigtigt at forstå, at bækkensmerter ikke nødvendigvis skyldes problemer i selve bækkenet, men kan have deres oprindelse andre steder.

I klinikken ser vi dagligt patienter med bækkensmerter, og det er vigtigt at foretage en grundig vurdering for at identificere årsagen til smerten og målrette behandlingen derefter.

Undersøgelse af bækkenet

Når du kommer hos os for at få undersøgt din problematik, undersøger vi altid bækkenet. Det er kroppens center. Derfor er det vigtigt, at dit center er i balance. Bækkenet fungerer som forbindelsen mellem overkroppen og underkroppen, og det bærer også din rygsøjle. Det er essentielt, at samspillet mellem ryg, bækken og underkrop er i harmoni og stabilt. I vores grundige undersøgelse, fokuserer vi både på bækkenet lokalt og dets samspil med resten af kroppen, for at sikre fri bevægelighed og stabilitet.

Vores undersøgelse omfatter mekaniske tests og en nøje gennemgang af de områder, der forårsager smerte. Når den korrekte diagnose er fastlagt, bliver det lettere at lindre smerten ved at målrette behandlingen mod de berørte områder. Dette hjælper dig med at komme af med smerterne hurtigere. Vores mål er at få dit bækken i balance og forbedre din generelle velvære.

Behandling med osteopati

Vi behandler selve årsagen og vi vil se på din krop som en helhed. For at hjælpe dig af med dine smerter vil vi arbejde med bevægeligheden i dit bækken og ryggen. Vi bruger manipulation, muskel- og fascieteknikker. Spændingerne i mellemgulvet, i fascien i maveregionen, evt. skævhed i benene eller låsninger i ryggen er også relevante og vil have vores opmærksomhed. Vi specialiserer os i behandling af bækken- og underlivsproblemer.

Hvis din tilstand skyldes en overbelastning, er det ligeledes vigtigt, at du ændrer de forværrende faktorer og det kan hjælpe at supplere med bækkenstabiliserende øvelser.

Hvis det drejer sig om stramme muskler, f. eks. ballemuskulatur, vejledes du i udspænding. Er du i tvivl om du har ondt i bækkenet eller ønsker behandling af dine bækkensmerter, er du velkommen til at booke en tid hos os.

Hyppige årsager til bækkensmerter

Osteopati og fysioterapi til behandling af bækken ryg osteopati

Nedenstående er en liste vi har lavet baseret på det vi ofte ser på klinikken. Du kan læse mere om hver enkelt problematik ved at klikke dig ind på hver enkelt link. 

Slimsæks inflammation / Bursitis

Piriformis Syndrom

Smerter og genere relateret til graviditet og efterfødsel: Delte mavemuskler, følger efter Kejsersnit

Pelvic Congestion Syndrome

Sacroiliitis

Bursitis (slimsæk inflammation)

Slimsække har til formål at mindske friktionen mellem muskel sene og knogle. Slimsækken kan dog blive irriteret og der kan opstå inflammation. Slimsæk inflammation kan give skarpe smerter og kan påvirke dagligdagsfunktionerne for mange. Smerterne kan opstå i både aktive og passive bevægelser. Smerter i hofte- eller lyskeområdet kan være svære at uddifferentierer for dig som ikke arbejder med det til dagligt. Derfor har vi lavet et lille overblik over de forskellige tilstande i hoften. 

Iliopsoas Bursitis

  • Smerter foran på låret, kan stråle ned til knæet, underbenet og lænden.
  • Kan udløses ved almindelig gang eller specifikke bevægelser som krydsede ben, hoftebøjning eller overstrækning i hoften.
  • Forværres typisk under fysisk aktivitet og lindres ved hvile.
  • Klikkende fornemmelse foran i hofteleddet og ømhed i lårmusklen kan forekomme.
  • Stivhed eller smerter efter inaktivitet er også almindelige symptomer.

Ischiogluteal Bursitis

  • Smerter typisk ved siddeknoglen, kan stråle ned til underbenet.
  • Udløses ved længere perioder med siddende aktiviteter og kan forårsage ømhed i siddeknoglen.
  • Smerten kan også medføre problemer med at sove på den påvirkede side.
  • Aktivering af hamstringmuskulaturen kan provokere smerte.
  • Hævelse og begrænset bevægelse kan også forekomme og påvirke daglige funktioner.

Trochanter Major Bursitis

  • Smerter typisk på ydersiden af hoften, kan stråle ned til lårets yderside og knæet.
  • Problematisk i sideliggende position på både påvirket og ikke-påvirket side.
  • Smerter kan opstå ved at sidde med benene krydset og i stående position, især når vægten lægges på hoften.
  • Smerten kan opstå i perioder og påvirke vægtbærende aktiviteter som gang, trappegang og løb.

Smertefri med Osteopati

Vi kan gennem osteopatien guide dig og din krop som helhed til en smertefri hverdag. Vi anvender teknikker som hjælper dig til at reducere friktionen på slimsækken samt kontrollere din vægtbelastning på smerteområdet. Gennem manuelle teknikker kan vi hjælpe din krop med at øge mobiliteten og korrigere de biomekaniske forhold, hvorfor friktionen på slimsækken mindskes. Hvis du har mistanke om, at du har en slimsæk inflammation book en tid til undersøgelse og behandling, da osteopati kan hjælpe dig til en smertefri hverdag.

Piriformis syndrom

Piriformis syndrom er en smertefuld tilstand, der typisk manifesterer sig med smerter i balderne, stråling ned ad baglåret samt smerter i hoften og/eller lysken. Dette syndrom har adskillige synonymer og er også kendt som deep gluteal syndrom, extra-spinal sciatica, wallet neuritis, og lignende. Det opstår, når piriformis-musklen irriterer iskiasnerven ved at trykke på den, da nerven passerer under musklen.

Piriformis syndrom kan opdeles i to former:

Primær Piriformis Syndrom:

Færre end 15% af de ramte patienter lider af den primære form. Denne form kendetegnes ved anatomiske variationer, såsom en delt piriformis muskel, delt iskiasnerve eller unormalt nerveforløb.

Sekundær Piriformis Syndrom:

Halvdelen af tilfældene skyldes traume i ballen, som kan føre til muskelinflammation, muskelspasmer eller begge dele. Dette kan medføre kompression af iskiasnerven. Muskelspasmer i piriformis-musklen kan udløses af direkte traume, postoperative forhold, lænd- eller bækkenpatologier samt overbelastning af området. Musklen kan også forkortes på grund af ændringer i benets, lændens eller bækkens biomekanik.

Piriformis syndrom kan medføre en række forskellige symptomer, herunder smerter i områder forsynet med iskiasnerven, såsom balder, baglår og bagsiden eller ydersiden af underbenet og foden. Disse smerter kan være intensivt smertefulde og svære at lindre. På grund af forbindelsen til iskiasnerven og de forskelligartede smertesymptomer er det afgørende at foretage en grundig undersøgelse, da der er mange andre tilstande og diagnoser, der skal overvejes. Hvis du oplever smerter, der indikerer piriformis syndrom, bør du søge hos en osteopat.

Osteopati hjælper mod Piriformis syndrom 

Osteopati er en effektiv tilgang til at lindre Piriformis syndrom. Mange mennesker oplever dette problem, og det er noget, vi ofte behandler på vores klinik. Vores eksperter har specialiseret sig i at håndtere denne tilstand.

Ved behandling af Piriformis syndrom gennem osteopati fokuserer vi på at forstå din krop som en helhed. Vi undersøger de mekaniske og neurologiske sammenhænge i din krop for at lindre dine smerter. Vores tilgang kan også hjælpe din krop med at opnå en bedre og mere velfungerende hverdag.

Hvis du genkender symptomerne på Piriformis syndrom, er du velkommen til at booke en tid hos os. Vi er her for at hjælpe dig med at komme dig og genoptage en smertefri hverdag.

Delte mavemuskler

Delte mavemuskler efter graviditet, også kendt som diastasis recti abdominis, kan skyldes flere faktorer. Disse faktorer kan variere fra person til person, men de mest almindelige årsager inkluderer:

  1. Graviditet: Den primære årsag til delte mavemuskler er selve graviditeten. Under graviditeten udvider livmoderen sig, hvilket kan presse de lige mavemuskler (rectus abdominis) fra hinanden.

  2. Genetik: Genetiske faktorer kan spille en rolle i, hvorvidt en person er mere tilbøjelig til at udvikle delte mavemuskler. Hvis der er en familiær historie af diastasis recti, kan risikoen øges.

  3. Antal graviditeter: Hyppige graviditeter med kort mellemrum kan øge risikoen for delte mavemuskler, da musklerne måske ikke har haft tilstrækkelig tid til at komme sig mellem graviditeterne.

  4. Tvillinger eller flere graviditeter: At bære tvillinger eller flere fostre kan øge belastningen på mavemusklerne og dermed øge risikoen for diastasis recti.

  5. For stor maveudspiling: At have en stor mave under graviditeten eller tage meget vægt under graviditeten kan lægge ekstra pres på mavemusklerne og øge risikoen for delte mavemuskler.

  6. Dårlig holdning: En dårlig holdning både under graviditeten og efter fødslen kan bidrage til, at mavemusklerne forbliver adskilte.

  7. Forkert træning: Udførelse af øvelser, der belaster mavemusklerne på en uhensigtsmæssig måde, efter fødslen, kan forværre delte mavemuskler i stedet for at hjælpe med at helbrede dem.

  8. Mangel på styrketræning: Manglende træning af mavemusklerne og kernemuskulaturen generelt kan bidrage til, at delte mavemuskler ikke heles ordentligt.

  9. Alder: Alderen kan også påvirke kroppens evne til at reparere delte mavemuskler, da elasticiteten i bindevævet kan aftage med alderen.

  10. Kronisk hoste eller forstoppelse: Disse tilstande kan øge trykket i maveregionen og bidrage til delte mavemuskler.

Det er vigtigt at bemærke, at ikke alle gravide kvinder udvikler delte mavemuskler, og det er ikke nødvendigvis en uundgåelig konsekvens af graviditet. For dem, der oplever delte mavemuskler, kan træning, osteopati og fysioterapi hjælpe med at styrke og helbrede mavemusklerne.

Vil du gerne have styr på dine delte mavemuskler, kan vi guide dig i, hvordan du bedst kan opnå et godt resultat. Book en tid  til undersøgelse og behandling så vi kan hjælpe dig.
 

Kejsersnit

Mange kvinder gennemgår kejsersnit af forskellige årsager, enten som en planlagt procedure eller på grund af komplikationer under fødslen. Ifølge et studie fra 2019 steg antallet af kejsersnitoperationer med 49% mellem 1998 og 2015. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) bekræftede i april 2015, at hvert land i gennemsnit udfører ca. 10-15% kejsersnit.

Efter et kejsersnit er det vigtigt at sikre, at arret, der dannes, forbliver elastisk og bevægeligt for at undgå eventuelle komplikationer. Eftervirkningerne af et kejsersnit kan inkludere dannelse af arvæv, smerter i arret, lændesmerter og smerter i bækkenet. Derfor er det afgørende at få korrekt vejledning om, hvordan man håndterer kejsersnitarret og genopretter kroppens styrke.

Hvis du har gennemgået et kejsersnit, kan det være en god idé at booke en tid til et tjek af kroppen. Vi kan vejlede dig i, hvordan du bedst håndterer arret og hjælper dig med at genopbygge din krops styrke. Hvis du oplever smerter efter kejsersnittet eller har brug for en vurdering, er du velkommen til at booke en tid hos os. Vi er her for at hjælpe.

Pelvic congestion syndrome (PCS)

PCS er en kronisk tilstand, hvor det venøse blod ikke flyder korrekt. Dette medfører smerter samt kan lede til åreknuder. Tilstanden ses ofte hos kvinder, der har en historik med flere graviditeter. PCS kan også opstå hos mænd, hvor der kan fremstå synlige åreknuder på scrotum. 10-15 % af henvisninger til gynækologer er på baggrund af PCS. 

Symptomer på PCS kan være smerter lavt i abdomen eller bækkensmerter, der kan fremstå skarpe eller diffuse. Smerten kan vare mere end 6 måneder. Symptomerne kan opstå på begge sider, men kan også godt kun vise sig på den ene side. 

Oftest forværres symptomerne sidst på dagen samt i længere statiske positioner såsom at stå eller sidde i længere tid. Udover ovenstående symptomer er der en lang række symptomer der kan indikerer PCS, hvoraf de fleste symptomer relaterer sig til kønsorganerne, lænderyggen, nedre maveregion eller det hormonelle system. 

Hvis du har nogle af ovenstående symptomer er det vigtigt at kontakte egen læge, da der forekommer en lang række af andre diagnoser/ tilstande, som din læge er nødsaget til at udelukke, inden du søger andre former for hjælp, såsom osteopati. 

Osteopati kan være en effektiv tilgang at forbedre det venøse tilbageløb og lindre symptomer på PCS.

Sacroiliitis

Lændesmerter på den ene side omkring bækkenet, smerter i ballen eller lændesmerter kan være en indikator for Sacroiliitis. Inflammation af bækkenleddene (SI-led) kan opstå blandt andet som følge af kompression i leddene, slitage (artrose/ slidgigt) (Link), graviditet (Link) eller fysisk traume. Sacroiliitis kan præsentere symptomer af bred variation, derfor er smerterne forskellige fra person til person, og det er vigtigt at få undersøgt smerteområdet grundigt, da smerter i samme område kan forårsages af forskellige problematikker (link). 

Symptomerne på Sacroiliitis henvender sig ofte med smerter ved bækkenet på bagsiden af bækkenet enten på den ene side eller på begge sider. Yderligere kan man også opleve smerter henover lænden, hvorfor det er vigtigt at undersøge både lænd(Link), bækken(Link) og hofter(Link), når disse smerter opstår. 50 % af dem der præsenterer symptomer oplever disse også som stråling i benet, det er derfor vigtigt, at udelukke alvorlig problematikker såsom fx. nerverodskompression (Link). 

Sacroiliitis kan fremprovokeres af forskellige faktorer såsom:

  • Løb
  • Øget vægtbelastning på det ene ben i stedet for jævn vægtfordeling. 
  • Statiske positioner i længerevarende tid, såsom stående position. 
  • Trappegang
  • Gang med store skridt kan også fremprovokere eller forværre smerterne. 

Gennem osteopatien kan vi hjælpe dig til en mere smertefri hverdag. Hvis du har behov for hjælp til osteopatisk behandling af symptomer på lændesmerter, bækkensmerter eller sacroiliitis, kan du booke en tid hos os på klinikken.

Referencer

  1. Bhardwaj A, Nagandla K. Musculoskeletal symptoms and orthopaedic complications in pregnancy: Pathophysiology, diagnostic approaches and modern management. Postgrad Med J

  2. Boyajian-O’Neill LA, McClain RL, Coleman MK, Thomas PP. Diagnosis and management of piriformis syndrome: an osteopathic approach. The Journal of the American Osteopathic Association. 2008

  3. Buchanan BK, Varacallo M. Sacroiliitis. InStatPearls [Internet] 2019 Feb 15.

  4. Chapman C, Bakkum BW. Chiropractic management of a US Army veteran with low back pain and piriformis syndrome complicated by an anatomical anomaly of the piriformis muscle: a case study. Journal of chiropractic medicine. 2012

  5. Corvino A, De Rosa D, Sbordone C, Nunziata A, Corvino F, Varelli C, Catalano O. Diastasis of rectus abdominis muscles: patterns of anatomical variation as demonstrated by ultrasound. Polish Journal of Radiology. 2019

  6. Cramp F, Bottrell O, et al. Non–surgical management of piriformis syndrome: A systematic review. Phys Ther Rev 2007

  7. Damen L, Buyruk HM, Güler-Uysal F, Lotgering FK, Snijders CJ, Stam HJ. Pelvic pain during pregnancy is associated with asymmetric laxity of the sacroiliac joints. Acta obstetricia et gynecologica Scandinavica. 2001

  8. Domb BG, Carreira DS. Endoscopic Repair of Full-Thickness Gluteus Medius Tears. Arthroscopy Techniques. 2013

  9. Domb BG, Nasser RM, Botser IB. Partial-thickness tears of the gluteus medius: rationale and technique for trans-tendinous endoscopic repair. Arthroscopy: The Journal of Arthroscopic & Related Surgery. 2010

  10. Fearon A, Neeman T, Smith P, Scarvell J, Cook J. Pain, not structural impairments may explain activity limitations in people with gluteal tendinopathy or hip osteoarthritis: a cross sectional study. Gait & posture. 2017

  11. Ganderton C, Semciw A, Cook J, Moreira E, Pizzari T. Gluteal loading versus sham exercises to improve pain and dysfunction in postmenopausal women with greater trochanteric pain syndrome: a randomized controlled trial. Journal of Women’s Health. 2018

  12. Goodman CC and Snyder TEK. Differential diagnosis for physical therapists: Screening for referral, 5 ed. St. Louis, Missouri: Elsevier ; 2013.

  13. Grimaldi A, Fearon A. Gluteal Tendinopathy: Integrating Pathomechanics and Clinical Features in Its Management. JOSPT. 2015

  14. Hitora, T., & al, et al. (2008). Ischiogluteal bursitis: a report of three cases with MR findings. Rheumatol Int

  15. Ignacio EA, Dua R, Sarin S, Harper AS, Yim D, Mathur V, et al. Pelvic congestion syndrome: diagnosis and treatment. Seminars In Interventional Radiology 2008; 25(4)

  16. Johnson DB, Varacallo M. Ischial Bursitis. InStatPearls [Internet] 2019

  17. Johnson DB, Varacallo M. Ischial Bursitis. InStatPearls [Internet] 2020

  18. Kanakaris NK, Roberts CS, Giannoudis PV. Pregnancy-related pelvic girdle pain: An update. BMC Med 2011

  19. Kim S, Shin M, Kim K, Ahn J, Cho K, Chang J, Lee S, Chhem R. Imaging features of ischial bursitis with an emphasis on ultrasonography. Skeletal radiology. 2002

  20. Kirschner JS, Foye PM, Cole JL. Piriformis syndrome, diagnosis and treatment. Muscle Nerve Jul 2009

  21. Klein MJ. Piriformis syndrome. eMedicine Specialties: Physical Medicine and Rehabilitation: Lower limb Musculoskeletal conditions 2010

  22. Mota PG, Pascoal AG, Carita AI, Bø K. Prevalence and risk factors of diastasis recti abdominis from late pregnancy to 6 months postpartum, and relationship with lumbo-pelvic pain. Manual therapy. 2015

  23. Pécina, M. M., & Bojanic, I. (2004). Bursitis. In Overuse injuries of the musculoskeletal system. Florida: CRC Press.

  24. Pelvic Congestion Syndrome (PCS). https://stanfordhealthcare.org/medical-conditions/womens-health/pelvic-congestion.html

  25. Peter Huijbregts, PT, MSc, MHSc, DPT, OCS, MTC, FAAOMPT, FCAMT fckLRSacroiliac joint dysfunction: Evidence-based diagnosis,fckLRAssistant Online Professor, University of St. Augustine for Health Sciences, St. Augustine, FL, USA, Consultant, Shelbourne Physiotherapy Clinic, Victoria, BC, Canada,Rehabilitacja Medyczna (Vol. 8, No. 1, 2004)(C)

  26. Robinson H.S., Clinical course of pelvic girdle pain postpartum – impact of clinic findings in late pregnancy, Manual therapy 19 (2014)

  27. Rydahl E, Declercq E, Juhl M, Maimburg RD. Cesarean section on a rise-Does advanced maternal age explain the increase? A population register-based study. PLoS One. 2019

  28. Semmel D. Options for pelvic congestion syndrome. Clinical Advisor 2013;. http://www.clinicaladvisor.com/features/options-for-pelvic-congestion-syndrome/article/311435/

  29. Shah S, Wang TW. Piriformis syndrome. eMedicine specialties: Sports medicine: hip 200

  30. Smoll NR. Variations of the piriformis and sciatic nerve with clinical consequence: a review. Clinical Anatomy: The Official Journal of the American Association of Clinical Anatomists and the British Association of Clinical Anatomists. 2010

  31. Sng, B.L., Sia, A.T.H., Quek, K., Woo, D., Lim, Y., 2009. Incidence and risk factors for chronic pain after caesarean section under spinal anaesthesia. Anaesth. Intensive Care 37

  32. Tonley JC, Yun SM, et al. Treatment of an individual with piriformis syndrome focusing on hip muscle strengthening and movement reeducation: a case report. J Orthop Sports Phys Ther 2010

  33. Vleeming A, Albert HB, Östgaard HC, Sturesson B, Stuge B. European guidelines for the diagnosis and treatment of pelvic girdle pain. European Spine Journal Jun 2008; 17(6)

  34. Waldman, S. D. (2012). Ischial Bursitis. In Atlas Of Common Pain Syndromes. Philadelphia: Elsevier Saunders.

  35. WHO | WHO statement on caesarean section rates,” 2015

  36. Lin CY, Fredericson M. Greater Trochanteric Pain Syndrome: An Update on Diagnosis and Management. Curr Phys Med Rehabil Rep. 2015

Scroll to Top